Bizi Takip Edin!
En Çok Okunanlar
- Elbistan’da uyuşturucu satıcısı 2 Ki
- Fırın ve bilgisayar hırsızları yakal
- Kmtso’da meslek komitesi ve meclis ü
- Diziden etkilendi kılıç ustası oldu
- Kahramanmaraş’ta ters laleler katled
- Ölümden saniyelerle kurtuldular
- Mhp’li Aycan: "Devletin bekası için
- Avlanmak için gittiği yaylada olü bu
- Ağaca çarpan otomobil nehre uçtu
- Ksü Rektörü Prof. Dr. Can: "Yönetici
- Kahramanmaraş’ta 22.500 dekar arazi
- Sağlık Müdürlüğü "Organ bağışı stand
- Dulkadiroğlu’nda bahar temizliği
- Gastronomi Zirvesi’nde Kahramanmaraş
- Kahramanmaraş’ın Altın Lezzeti “Çiri
- Uğur Böcekleri Onikişubat’a gözlerin
- Savruk Şelaleleri yaza hazır
- Başkan Okay: "Lösemi hastalarına umu
- Tıp öğrencileri Pazarcık’ta sağlık t
Manşetler








Sosyal medya kişiliklere ayna tutuyor!
Hayatımızın bir parçası haline gelen sosyal medyanın bilinçsiz kullanılması halinde kişinin olumsuz etkileneceğini belirten psikiyatrist Prof.Dr. Nevzat Tarhan, ruhsal sorunları olan kişilerin sosyal medyadaki paylaşımlarının gerçek kişiliklerini ortaya çıkarabildiğini söylüyor.
Hayatımızın bir parçası haline gelen sosyal medyanın bilinçsiz kullanılması halinde kişinin olumsuz etkileneceğini belirten psikiyatrist Prof.Dr. Nevzat Tarhan, ruhsal sorunları olan kişilerin sosyal medyadaki paylaşımlarının gerçek kişiliklerini ortaya çıkarabildiğini söylüyor.
Prof.Dr. Nevzat Tarhan, bilinçsiz kullanılan sosyal medyanın kişilik gelişimini tamamlayamamış gençlerde ya da ruhsal sorun yaşayanlarda farklı etkiler yaratabileceğini belirterek şunları söyledi:
“Bazı kişiler, belli bir güç ve kontrol ellerine geçtiği zaman bastırdığı duyguları, yaptığı rolleri, daha çok ortaya çıkarıyorlar. Sosyal medya da, insanın gerçek kişiliğini daha kolay ortaya çıkarabiliyor.”
Sosyal medyada kimlikler saklanabiliyor
“Sosyal medyanın en büyük psikolojik özelliği, evinin güvenli ortamında kendini özgür hissediyor olması… Tıpkı alkol alan bir insan gibi, sosyal medyaya giren bir kişinin de bastırdığı duyguları, korkuları ve gerçek kişilikleri ortaya çıkabiliyor. Özellikle gençler ya da olgunlaşmamış bu kişiler kendilerini o anda güvende hissediyor. Sosyal medya içerisinde rahatlıkla kimliğini saklıyor. Farklı şeyler yapıyor. Normal hayatta söylemediği yalanları söyleyebiliyor. Korkularını, içindeki sahteciliği ortaya çıkarabiliyor. Bu nedenle sosyal medya, özellikle kendini güvenli hissederken insanın çok güvensiz şeyler yapmasına neden olabiliyor. En önemlisi de kolay erişebilir olunması. 7/24 maliyeti çok düşük bir uygulama. Bu nedenle insanlar sosyal medyayla ilgili iletişime çok daha kolay girebiliyor”
Yüzüne söyleyemediğini sosyal medyada rahatlıkla söylüyor
“Kişi bir insanın yüzüne karşı söyleyemediği şeyi sosyal medyada rahatlıkla söyleyebiliyor. Sosyal medya rastgele konuşanın bilinçaltını ortaya çıkarıyor. Dürüst olmayan bir kimse sosyal medyada çok daha kolay anlaşılıyor. Sabah söylediğini akşam farklı söyleyebiliyor. Gerçek yaşantısından farklı bir yaşantısı olduğunu söyleyebiliyor.”
Sosyal medya kullanımı kontrol altına alınabilir
“Sosyal medya doğru kullanılırsa faydalarının da olduğu unutulmaması gerekiyor. Sosyal medya kişinin psikolojik sağlığını olumlu veya olumsuz etkileyen önemli bir araçtır. Bu nedenle sosyal medya hesaplarının ziyareti ile ilgili kişinin kendini disipline etmesi gerekiyor. Kişinin kendisi ile ilgili farklı ilgi alanlarını geliştirmesi, internet üzerinde geçirilen zamanın bir kısmını yeni yeteneklerini keşfetmeleri üzerine harcayabilirler. Bağımlılık ileri düzeyde ve kontrol altına alınamayacak boyutta ise mutlaka profesyonel bir destek almaları gerekmektedir.”