EĞİTİM

4+4+4 tarihe mi karışıyor? Liselerde köklü değişiklikler yolda!

Lise eğitiminde devrim! MEB, zorunlu eğitimi esnetiyor, öğrenci odaklı yeni modeller masada. Merkezi sınavların etkisi azalıyor. 3+1, 2+2 ve yaş bazlı sistemler Kabine'de görüşülecek.

Abone Ol

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretim düzeyindeki mecburi tahsilatın yapısında mühim bir modifikasyon için tetkikler başlattı. On iki senelik mecburi eğitim sisteminin son evresinde serbestliğe gidilmesi ve talebe merkezli alternatif dizaynların hayata geçirilmesi planlanıyor. Bahsi geçen düzenlemeyle öğretimi formatlayan ve stres yaratan merkezi imtihanların tesirinin azaltılması hedefleniyor. Ek olarak istişarede üç farklı alternatif bulunuyor.

LİSE TAHSİLİNE YÖNELİK YENİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI

Uzun zamandır süregelen ve pek çok münakaşayı beraberinde getiren dört artı dört artı dört şeklindeki on iki senelik mecburi tahsilin lise üçüncü ve dördüncü sınıf mecburi tahsiline daha esnek bir yapı kazandırmak için yürütülen tahkikatlara ivme verildiği öğrenildi.

Sabah gazetesinde yer alan bilgilere göre, söz konusu tadilat ile tahsili biçimlendiren ve gerginliğe neden olan merkezi sınamaların nüfuzunun hafifletilmesi düşünülüyor.

ÜÇ FARKLI ALTERNATİF DEĞERLENDİRİLİYOR

MEB'in gündeminde üç farklı alternatifin olduğu belirtildi:

ÜÇ ARTI BİR MODELİ: Lise tahsilinin üç artı bir şeklinde olması. On ikinci sınıfın üniversite sınavına hazırlık senesi olarak tertip edilmesi, lise tahsil süresinin üç yıla indirilmesi.

İKİ ARTI İKİ MODELİ: Bu alternatifte, onuncu sınıfı yani ilk iki seneyi tamamlayan öğrencilere lise diploması verilmesi, akademik anlamda ilerlemek arzusunda olanların lise tahsiline devam ederek iki sene daha ders görmesi.

YAŞ ESASLI MODEL: Lise tahsilinde mecburi tahsilin yaş bazlı olarak yapılandırılması da teklifler arasında yer alıyor. Bu kapsamda on altı yaşını dolduranların mecburi tahsil kapsamından çıkarılması öneriliyor. Diğer bir teklif ise lise tahsilinin tümüyle zorunluluktan kaldırılması.

BAKANLAR KURULU TOPLANTISINDA GÖRÜŞÜLECEK

Bakanlık tarafından yürütülen çalışmaların Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda ele alınması bekleniyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in konuyla ilgili bir brifing sunması bekleniyor.

{ "vars": { "account": "G-V2K9QJTT0J" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }