SİYASET

AK Parti'den yasama ve yürütme odaklı yeni anayasa çalıştayı!

AK Parti'den flaş hamle: Yeni Anayasa için yasama ve yürütme organları masaya yatırıldı! "Türkiye Yüzyılı'nı sivil Anayasa ile taçlandıralım" çağrısı! Detaylar ve geçmiş çalıştaylar bu haberde.

Abone Ol

AK Parti, yeni anayasa çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Partinin Genel Merkezinde düzenlenen son çalıştayda, yasama ve yürütme organlarının anayasal düzenlemesi masaya yatırıldı.

AK PARTİ'DEN YASAMA VE YÜRÜTME ODAKLI YENİ ANAYASA ÇALIŞTAYI

Dün, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Anayasada Yasama ve Yürütme Organları" başlıklı çalıştay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı liderliğinde gerçekleşti. Toplantıda, yeni anayasada yasama ve yürütme organlarının nasıl şekillenmesi gerektiği, bu organların görev ve yetkilerinin nasıl belirleneceği, karşılıklı ilişkilerinin ne şekilde düzenleneceği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin yedi yıllık uygulamasından elde edilen deneyimler detaylıca incelendi. Çalıştaya katılan anayasa hukukçuları, uzmanlar ve akademisyenler, bu konulardaki tespitlerini, önerilerini ve değerlendirmelerini paylaştılar.

YAZICI: "TÜRKİYE YÜZYILI'NI SİVİL ANAYASA İLE TAÇLANDIRALIM"

Çalıştayın ardından bir değerlendirme yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, partisinin Türkiye'yi millet iradesine dayalı, demokratik, özgürlükçü ve hukuk devletini güçlendiren bir anayasaya kavuşturma hedefini vurguladı. Yazıcı, "Partimiz, bugüne kadar birçok anayasa reformu ve yeni anayasa girişimine öncülük etti. Önümüzdeki dönemde de ülkemizi, milletimizin inşa ettiği bir toplumsal sözleşmeye ulaştırmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz," dedi.

Tüm siyasi partilere "Gelin 'Türkiye Yüzyılı'nı yeni, sivil ve demokratik bir anayasa ile taçlandıralım" çağrısında bulunan Yazıcı, TBMM çatısı altında temsil edilen tüm siyasi partilerin, yeni ve sivil anayasa konusunu günlük siyasi hesaplaşmaların ötesine taşıması gerektiğini belirtti. Yazıcı, "Toplumsal mutabakat zemininde, siyasi partilerimizin desteğiyle milletimizi ve ülkemizi yeni bir anayasaya kavuşturmak için çabalıyoruz. Tüm toplum kesimlerinin kendisini içinde bulacağı bir anayasa oluşturmak en büyük arzumuz," ifadelerini kullandı.

AK Parti'nin, anayasa yapım sürecinde "halkta başlayan ve yine halkta bitecek bir yöntem" önerdiğini belirten Yazıcı, daha önceki üç çalıştayın sonunda katılımcıların görüş ve önerilerini içeren raporların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduğunu hatırlattı. Dördüncü çalıştayın değerlendirmelerinin de raporlaştırılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletileceğini sözlerine ekledi.

AK PARTİ'NİN YENİ ANAYASA SÜRECİ

AK Parti'nin yeni anayasa çalışmaları, çeşitli aşamalardan geçerek ilerliyor. 9 Ekim 2024'te gerçekleştirilen ilk çalıştayda, uzman akademisyenler "Türkiye neden yeni bir anayasaya ihtiyaç duyuyor" ve "Katılım ve uzlaşmaya dayanan yeni anayasanın yapım yöntemi ne olmalı" sorularına yanıt aradılar.

28 Kasım 2024'te düzenlenen ikinci çalıştay, Türkiye'nin en geniş tabanlı meslek örgütleri ve konfederasyonlarının başkanları ile temsilcilerini bir araya getirdi. Bu toplantıda, "Sivil toplumun ve meslek örgütlerinin yeni anayasadan beklentileri nelerdir" ve "Sivil toplumun yeni anayasa yapımına katılımı nasıl olmalıdır" konuları ele alındı.

{ "vars": { "account": "G-V2K9QJTT0J" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }