GENEL

Bilgisayarımı Hangi RAM ile Yükseltebilirim?

Abone Ol

RAM depolama alanı sağlama işlevi görmektedir. Fakat yalnızca RAM miktarını yükseltmek performansın artacağı anlamına gelmez. Sistem performansının artması için işlemci, anakart modeli ve ekran kartının da yükseltilmesi önemlidir. Fazladan RAM eklemek bilgisayar sisteminin güçlenmesi açısından yapılabilecek en basit işlemlerden biridir. Masaüstü bilgisayar RAM yükseltme ve LAPTOP RAM yükseltme işlemini gerçekleştirmek için profesyonel bilgiye sahip olmak gerekli değildir. RAM eklendiğinde bilgisayarlarda gözle görülür performans artışı sağlar. Yalnızca iş için kullanılan bilgisayarlarda Web’de gezinme, video izleme, Microsoft Office programları kullanılma gibi bir durum söz konusu ise 4GB RAM yeterli olacaktır. Ancak oyun oynamak, yüksek performanslı uygulamalar kullanmak için 16GB RAM gerekmektedir.

RAM ’in arttırılabilmesi için bilgisayar anakart marka ve modelinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Eğer anakart marka ve modeli bellek miktarını desteklemiyorsa RAM arttırılamaz. Anakartta boş RAM slotu varsa mevcuttaki RAM sökülmeden cihazın RAM modülüne uygun olarak anakartın desteklediği ölçüde yükseltme işlemi yapılabilir. Anakartta boş RAM slotu yok ise mevcuttaki RAM sökülerek anakartın desteklediği bellek miktarında ve RAM modülü ile uygun yeni bir RAM takılarak yükseltilebilir. Bellek 4GB üzerinde olduğunda Windows işletim sisteminin 64 bit olan sürümünün yüklenmesi gerekmektedir. RAM yükseltme işlemi yapılırken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı frekans, aynı gecikme değeri, aynı marka ve aynı model olsa bile farklı çip ile üretildiğinden uyum içinde çalışmayabilir. RAM ’ler uyumsuz çalışırsa sistem hiç açılmayabilir, açılsa da yavaş çalışabilir ya da çalışsa bile bazen mavi ekran hatası verebilir. Mavi ekran hatalarının çoğu arızalı veya uyumsuz RAM modüllerinden kaynaklanmaktadır. Bu tür bir arıza yaşanmaması için, yeni RAM takılırken mevcuttaki RAM ’de değiştirilmelidir.

RAM Çeşitleri

RAM bellek Statik RAM (SRAM) ve Dinamik RAM olarak ikiye ayrılır.

  • DRAM: Bilgi alışverişi sağlayabilmek için elektrik sinyallerini kullanır. Verileri barındırmak için de kapasitörleri kullanır. SRAM’e göre daha yavaş çalışmaktadır.
  • SRAM: Bilgileri tutabilmek için kapasitörler yerine açma-kapama anahtarları (transistör) kullanır. DRAM’e oranla daha hızlıdır ve daha fazla bilgi tutabilir.
  • SDRAM: İşlemci ile eş zamanlı olarak çalışır. Bilgi girişindeki değişikliği hızlı bir şekilde yanıtlamaktadır. İşlemciyi daha az beklettiği için daha sık tercih edilir.
  • DDR RAM: 100 Mhz DDR RAM'in veri aktarım hızı 1.600 MB/sn'dir. Grafik ağırlıklı işlemlerde kullanılır. SDRAM belleklerden iki kat daha hızlıdır. DDR1, DDR2, DDR3, DDR4, DDR5 olarak geliştirilmektedir.
  • DDR1 RAM: 200-400 Mhz arasında çalışma hızına sahiptir.
  • DDR2 RAM: 400-1066 Mhz arasında çalışma hızına sahiptir.
  • DDR3 RAM: 800-1860 Mhz arasında çalışma hızına sahiptir.
  • DDR4 RAM: 2133-3200 Mhz arasında çalışma hızına sahiptir.
  • DDR5 RAM: 5200 Mhz hızına kadar çıkabilen RAM türüdür.
  • DRD RAM: 1.6 GB/sn hızındadır.
  • PSRAM: DRAM ve SRAM’in kullanım kolaylarını aynı anda sağlamaktadır. Apple ürünleri gibi gömülü sistemlerde kullanılır.
{ "vars": { "account": "G-V2K9QJTT0J" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }