Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yalnızca 9 ülkede bulunan Quantum cihazı ile kök hücre üretildi.


Erişkin Kemik İliği Merkezi Hücre İşleme Ünitesi'nde kemik iliğinden alınan hücrelerden biyoreaktörlerle (Biyolojik veya biyokimyasal proseslerin kontrollü ortamlarda ve operasyon koşullarında gerçekleştirilmesini sağlayan cihazlar) üretilen kök hücre, amansız bir hastalığa daha umut ışığı oldu.


"Quantum" adı verilen cihazı kullanılarak 10 günde 160 bin hücreden 200 milyon hücre üretmeyi başaran Hücre İşleme Ünitesi ekibinin Direktörü Doç. Dr. İlknur Kozanoğlu, “Kısa zamanda kök hücrelerin yeterli sayıda üretilmesi çok önemli, çünkü yaşam mücadelesi veren hastaların uzun süre beklemesi mümkün olamıyor“ dedi.


Doç. Dr. Kozanoğlu, klasik yöntemler ile kültür ortamında üretilen hücrelerin mikrobik bulaşmalara açık olduğunu, bunun önlenebilmesi için çok pahalı alt yapılar ve personel ile GMP uygulamalarının gerektiğini belirtti. Quantum cihazı ile aynı kapalı koşulların sağlanabildiğini vurgulayan Doç. Dr. Kozanoğlu, üretilen kök hücre ürününün kalite kontrol çalışmalarının tamamlanması ile kişiye özgü kök hücre üretiminde önemli ilerlemeler sağlanacağının altını çizdi. Dr. Kozanoğlu, “Bu çalışmaların tümünün kanun ve yönetmelikler ve uluslar arası standartlara uygun olması gerekiyor “ diye konuştu.


HANGİ HASTALIKLARDA UYGULANIYOR?


Bilim insanlarının son yıllarda ilgisini çeken kök hücrelerin, kemik iliği yetersizliği ve bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıkların tedavisi için klinik uygulamalarda kullanıldığını vurgulayan Kozanoğlu, şunları kaydetti:
“Artık hastanemizde dünyada sadece 9 merkezde bulunan cihazla biyolojik ortam birebir sağlanabiliyor. Bu cihazla, hızlı ve standart üretim sağlıyorlar. Bu teknoloji çok çok yeni ve bu bütün dünyada şuanda 9 merkezde kurulmuş durumda. Eş zamanlı olarak bizde kuruldu. Çoğunlukla ABD’de, Almanya’da, Belçika’da, Danimarka’da ve Tayland’da bulunan bu cihazla kök hücre üretimi Türkiye’de ilk kez hastanemizde başladı.”(İHA)