Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, ''yıldız kayması'' olarak da bilinen meteor yağmurlarının bu gece maksimum seviyeye ulaşacağını söyledi.

Prof. Dr. Demircan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meteor yağmurunun 10 gündür sürdüğünü, 10 gün daha devam edeceğini belirtti. Bu gece meteor yağmurunun maksimum seviyeye ulaşacağına işaret eden Demircan, ''Kayan yıldız sayısı saatte 100 taneye kadar çıkacak. Ancak akşam saatlerinde bu sayı 5-10 taneye kadar düşer. Meraklıları, sabaha doğru gökyüzünü izleyebilir'' dedi.

Demircan, meteor yağmurunun Perseid Takım Yıldızı'ndan çıkıp, tüm uzaya yayıldığını ifade ederek, ''Kayan yıldızlar, bir kuyruklu yıldızın parçalarıdır. Bu parçalar uzayda bir yörünge üzerinde bulunur. Dünya, bu yörüngeden geçerken 20 gün boyunca atmosfere giren parçalar kayan yıldızları oluşturur'' diye konuştu.

Yıldız kaymalarının hepsinin dünya atmosferinde gerçekleştiğini anlatan Demircan, kayan yıldızların 80 kilometre yükseklikten geçtiğini söyledi.

Demircan, bunların hepsinin taş, toprak ve kaya parçası olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Bazı büyük yıldız parçaları yeryüzüne düşebilir. Buna gök taşı denir. Yılın değişik zamanlarında çok sayıda yıldız yağmuru olur. Ağustos ayında olana ise Perse yıldız yağmuru denir. Bunlardan dünyaya ulaşanlar toplanabiliyor. Bazılarının içinde demir ve nikel gibi ağır elementler bulunabilir, ancak çoğu kaya parçasıdır. Yıldız kayması, çıplak gözle görülebildiği gibi teleskoplar yardımıyla da izlenebilir.''