Mesai saatinin büyük bölümünde hareket etmeden bilgisayar başında çalışmak zorunda kalanlar için özel olarak geliştirilen sandalyede "iş yeri masajı" yapılıyor.


ANTALYA (AA) - Masaj ve Doğal Terapiler Derneği (MADOTED) Başkanı Nihat Ayçeman, mesai saatinin büyük bölümünü oturarak geçiren kişiler için geliştirilen "Sandalye masajı"nın, kişilere iş yerlerinde masaj yaptırma imkanı sağladığını bildirdi.


Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Görevlisi de olan Nihat Ayçeman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yoğun iş temposunun özellikle uzun saatlerini masa başında geçirmek zorunda olan çalışanlar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu kaydetti. Mesai saatinin büyük bölümünde hareket etmeden bilgisayar başında çalışmak zorunda kalan kişilerin boyun, sırt, bel ve bacaklarında sıkıntılar yaşadığına değinen Ayçeman, bu şartlarda çalışan kişilerin 40 dakikada bir bulundukları pozisyonu değiştirmesi gerektiğinin altını çizdi.


Uzun saatlerini masa başında geçiren kişilerin oturdukları sandalye ve masalarını vücutlarına uygun hale getirmesinin önemine işaret eden Ayçeman, şöyle konuştu:


"İnsanların ofiste rahat edebilmeleri için bazı şeyleri bilmeleri lazım. Örneğin çalışanlar, beden ölçülerine uygun mobilyalar kullanılmalı. Masa başında çalışırken dirseklerin masaya paralel şekilde değmesi lazım. Böylece kolların ağırlığını masaya bindirmiş olursunuz. Dirsek, ön kol masada olmalı ve sadece el hareket etmeli. Eğer bilgisayar masasından uzak durulursa omuzlar hareket etmeye başlar ve bu da omuzlarda tutulmalara neden olur. Ayrıca sandalyenin çok yüksekte durmaması, bilgisayar ekranının göz seviyesinde olması gerekiyor. Kişiler sağlıklı çalışma ortamı için öncelikle masa ve sandalyesini kendi vücut ölçülerine uygun hale getirecek."


Çalışanlar da teneffüse çıkmalı


"Bilgisayar başında uzun süre geçiren kişiler, okullardaki 'teneffüs saati' gibi 40 dakikada bir yerinden kalkmalı veya oturduğu yerde bazı egzersiz hareketleri yapmalı" diyen Ayçeman, kişi uzun süre hareketsiz kaldığında vücuttaki kaslar ve dolaşım sisteminde rahatsızlıklar başlayacağına dikkati çekti. Ayçeman, "Özellikle uzun süre oturmalarda bacaklarda varis ve ödem oluşuyor. Vücut hareket etmediği zaman, kaslar kasılmayıp pasif durunca, aşağı doğru giden kan yer çekimine bağlı olarak yukarı çıkmakta zorlanıyor. Bunun sonucu olarak bacaklarda huzursuzluk başlıyor" dedi.


İş yerinde "Şirket masajı" 


Nihat Ayçeman, ofiste uzun saatler geçiren ve kendisine zaman ayırmakta güçlük yaşayanlar için "Sandalye masajı" adıyla yeni bir masaj türü geliştirildiğini de anlattı. Yurt dışında "iş yeri veya şirket masajı" olarak da adlandırılan bu masaj türünde kişinin uzanması gerekmediğini bildiren Ayçeman, özel geliştirilmiş bir sandalyeyle kişiye otururken masaj yapılabildiğini ifade etti.


Masajın yaklaşık 15-20 dakika sürdüğünü kaydeden Ayçeman, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Günümüzde bu hizmeti sunan şirketler var. Bu kişiler masaj ihtiyacı olan çalışanların adreslerine gidiyorlar. Özel geliştirilmiş sandalye ortalama 15 kilo ağırlığında. Dolayısıyla istenen her yere taşınabiliyor. Bu masaj türünde yağ kullanılmıyor ve kişinin soyunmasına gerek duyulmuyor. Masaj kıyafet üzerinden yapılabiliyor. Boyun, baş, sırt, omuzlara 15-20 dakika kadar masaj yapılıyor. Sandalye masajının fiyatı 50 ile 100 lira arasında değişiyor."


(AA)