Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile TÜBİTAK desteğiyle yürütülen ''Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğini Geliştirme Entegre Projesi'' kapsamında ''Ceviz Soyma Makinesi'' ürettiklerini bildirdi.

Prof. Dr. Akça yaptığı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın üniversiteler ve araştırma enstitüleri ile ortaklaşa olarak yürüttüğü, TÜBİTAK tarafından da desteklenen ''Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğini Geliştirme Entegre Projesi'' çerçevesinde ürettikleri ''Ceviz Soyma Makinesi'' hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de son yıllarda ceviz yetiştiriciliğinin gelişiminin yanı sıra makine üretimi konusunda da önemli gelişmeler yaşandığını belirten Akça, 2002 yılında Fransa'da gördüğü bir makineyi Türkiye şartlarına uyarlayarak ürettiklerini söyledi.

Patentini aldıkları ceviz soyma makinesinin yetiştiricilere önemli kolaylıklar sağlayacağını ifade eden Akça, cevizi, yeşil kabuğundan ayıran makinenin hasat zamanı çok işe yarayacağını belirterek, ''Makine, maksimum 10 dakikada 150-200 kilo yeşil kabuklu cevizi tertemiz soyuyor. Çok kaliteli bir şekilde pazara sunulmasını sağlıyor'' dedi.

Akça, makinenin iş gücü verimliliğinin yanı sıra kaliteli ürün hasadı konusunda da faydalı olacağını vurgulayarak, Türkiye'de normalde ceviz hasadının kolay olması için cevizin yeşil kabuğu çatladığında yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Halbuki yeşil kabuk, çatlamadan önce hasat zamanı geliyor. Ama çiftçi yeşil kabuğu soyamadığından dolayı, bu ceviz ağaçta bekletiliyor. Bu sefer ağaç üzerinde bekleyen cevizin içinde kararmalar meydana geliyor, iç kalitesi düşüyor. Biz 'bunu nasıl çözeriz' diye hipotez geliştirdik. Türkiye'nin her bölgesinde hizmet vermeye başladı. Sayısı 350-400 civarında.''

Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğini Geliştirme Entegre Projesi'ni Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve TÜBİTAK ile birlikte yürüttüklerini ifade eden Akça, ''Bu makine, bu proje kapsamında yaptığımız bir cihaz. Devletin imkanlarıyla yürüttüğümüz projedeki sonuçları, böylece çiftçiyle buluşturuyoruz'' dedi.

Ceviz soyma makinesinin insan sağlığı için de çok önemli olduğunu dile getiren Akça, cevizin yeşil kabuğunun soyulurken insanların elini kararttığını, makineyle çiftçilerin ellerinde leke kalmayacağını vurguladı.

CEVİZ FİDANI AŞILAMA MAKİNESİ DE ÜRETTİ

Ceviz soyma makinesinin yanı sıra ceviz fidanını aşılayan bir makine de ürettiklerini ifade eden Akça, makinenin patentini aldıklarını kaydetti.

Bu makine konusunda da çok iddialı olduklarını belirten Akça, ürettikleri makineyle bir günde 5 bin adet fidan aşılayacaklarını bildirdi.

Niksar cevizini yurt içi ve yurt dışına pazarlayan Cevizsan Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Halis Yılmaz ise, satın aldıkları ceviz soyma makinesinin işlerinde kolaylık sağladığını, kısa sürede daha fazla ürün hasat etme imkanı bulduklarını belirtti.