Siz sadece ürünlere göz atmak ve indirim kuponunuzu kullanmak isterken nasıl gözetleniyorsunuz.

Pek çok kişi internet üzerinde sitelerin kişisel gizliliği ihlal edecek kadar fazla bilgi topladıklarından yakınıyor. Peki ama bu bilgiler sadece internet üzerindeyken mi toplanıyor? Büyük oranda evet ama yakın gelecekte şirketler, siz müşterileri hakkında çok daha fazla bilgiyi sizi internet dışında da gözetleyerek toplayacaklar.

Mağazalardaki güvenlik kameraları çok yakında sadece güvenlik için kullanılmayacak. Her dokunduğunuz, incelediğiniz ürün artık bu kameralar tarafından takip edilecek. Her hareketinizi takip eden bu kameralar, sizi kasada da gözden kaybetmeyecek ve internetten aldığınız indirim kuponunu kullandığınızda, önceki hareketlerinizle beraber sizin hakkınızda detaylı bir profil çıkartmaya yetecek kadar bilgi toplamış olacaklar.

Bu da yetmezmiş gibi internet üzerinden edindiğiniz bir kupon, sizin e-posta adresinizi veya Facebook kullanıcı adınızın bile mağazanın kasasında kayıtlara geçmesini sağlayabilecek. Bu esnada cep telefonunuzda kullandığınız uygulamalar, sizi mağazanın dışında bile takip ederek nerelerde gezmeyi sevdiğinizi tespit edebilecek.

Üstelik kendi aralarında özel anlaşmalara sahip olan firmalar, diğer bir müşterinin bilgileri karşılığında sizin bilgilerinizi vermekten çekinmeyecekler. Böylece hayatınızda adını bile duymadığınız bir firma, sizin tüm alışveriş alışkanlıklarınızı biliyor olabilecek... Kredi kartı firmalarının hakkınızda sahip oldukları bilgilere değinmiyoruz bile...

Tüm bunlar size bir komplo teorisi veya bilim kurgu filmi senaryosu gibi görünebilir ama şu anda ABD'de bu tip kişisel gizlilik ihlallerine yol açtığı gerekçesiyle 30'dan fazla firma hakkında açılmış dava devam ediyor.

Her ne kadar henüz ülkemizde (bildiğimiz kadarıyla) bu çapta bir takip hayata geçmemiş olsa bile, gidişat bunu gösteriyor. Neyse ki şimdilik ABD ve İngiltere'de bu tip takip yöntemlerinin kullanılmasını engelleyebilmek için sivil örgütler hareket geçmiş durumda. Umarız bu yakın takip denizleri aşıp buralara gelmeden önce bu konuda ciddi önlemler alınabilir... (Hürriyet)