Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rumeli, Türkiye'nin, bir an önce enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulması gerektiğini söyledi.

Kahramanmaraş'ta MADO tarafından Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Elektrik Enerjisi, Türkiye ve Kıyamet" konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Ahmet Rumeli, "Elektriğimizin yüzde 48,5'lik kısmını doğalgazdan, yüzde 6,34'lük kısmını ithal kömürden, yüzde 22,65'lik kısmını yerli kömürden, yüzde 16,67'lik kısmını hidroelektrik santrallerinden ve binde 40'lık kısmını da rüzgar enerjisinden üretiyoruz. Ürettiğimiz elektriğin hemen hemen yarısını doğalgazdan üretiyoruz, bunu da ithal ediyoruz. Bu, enerjide dışa bağımlı olduğumuz anlamına geliyor. Bu durumda da enerjide dışa bağımlı iseniz ülkenin durumu pek iç açıcı değildir. Türkiye de bir an önce dışa bağımlı olmaktan kurtulmalı." diye konuştu.

Türkiye'de kişi başına kullanılan elektriğin hep dünya ortalamasının altında kaldığını da dile getiren Rumeli, 1980 yılında Türkiye'de yaşayan bir vatandaşın yılda 554 walt elektrik kullandığını, 2006 yılındaki ortalamanın ise 2 bin 357 walt olduğunu belirtti.

Japonya'da bu rakamın 1980 yılında 4 bin 944 walt, 2006 yılında ise 8 bin 220 walt olduğuna dikkat çeken Rumeli, Türkiye'nin de bu ortalamayı en az Japonya seviyesine çıkartması gerektiğini kaydetti.

Rumeli, bunun da yıllık 5 milyar dolarlık yatırım sağlanabileceğini kaydetti.

Konuşmasında nükleer santraller konusuna da değinen Rumeli, Japonya'da küçük bir nükleer santralden üretilen elektriğin Atatürk Barajı'ndaki hidroelektrik santralin üç dört kat daha fazla olduğunun altını çizerek, dünyanın birçok ülkesinin nükleer enerji kullandığına dikkat çekti.

Türkiye'nin de yakın zamanda nükleer enerjiye geçmesi gerektiğinin üzerinde duran Rumeli, nükleer enerji ile ilgili çevre tehdidi, santraller için gerekli olan enerji maddelerinin ithal edileceği yönündeki eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını vurguladı. (CİHAN)