Garanti Bankası ile Avea, Türkiye ve dünyada ilk kez, Yakın Alan İletişimi Teknolojisi’ni tüm cep telefonlarında hayata geçiriyor.

Avea ve Garanti’nin ortak projesi olan, Mastercard ve Gemalto’nun da desteğiyle geliştirilen mobil ödeme çözümü, NFC teknolojisine uyumlu cep telefonu satın alma gereksinimini ortadan kaldırarak, yeni SIM kartlar sayesinde abonelerin hâlihazırda kullandıkları telefonları NFC teknolojisine uyumlu hale getiriyor. Böylece aboneler, kullandıkları cep telefonlarını değiştirmeden, cep telefonlarıyla temassız ödeme terminallerinin bulunduğu Türkiye’de ve dünyadaki binlerce noktada hızlı ve kolayca ödeme yapabilecek, ödeme çözümlerinin sunduğu kolaylıklardan faydalanabilecek.

Bununla birlikte, bugüne kadar cep telefonu kullanıcılarına yalnızca pilot uygulamalar çerçevesinde sunulan NFC tabanlı mobil ödeme çözümleri, ilk kez Garanti ve Avea işbirliğiyle Temmuz ayından itibaren tüm abonelerin yaygın kullanımına sunulacak. Dünyada ilk kez aboneler, bu tarihten itibaren Avea bayilerinden alacakları SIM kartlarla telefonlarını temassız ödemelere ve bunu takip edecek birçok yeni uygulama ile uyumlu hale getirebilecek.

Her yerde Trink!

Bu yenilikle Avea aboneleri, cep telefonlarının Trink özelliği sayesinde ödemelerini temassız yapabilecek. Kredi ve ön ödemeli olmak üzere iki çeşidi bulunan bu yeni teknoloji sayesinde müşteriler, dilerlerse alışverişleri sırasında hangi kartla ödeme yapmak istediklerini de seçebilecekler. Ulaşımda Trink kullanılan şehirlerde, toplu taşıma araçlarında ( otobüs, metro, vapur, tren) kullanılabilecek yeni nesil NFC, ayrıca bina girişleri, stadyumlar, içecek ve yiyecek otomatları gibi birçok yerde geçerli olacak. İstenirse tıpkı telefonlara yüklenen uygulamalar gibi Avea aboneleri cep telefonlarına KGS özelliği de yükleyebilecekler. Ayrıca “Kampanya” özelliği ile telefonlarına gönderilecek dijital kuponları kullanarak, anında indirim ve hediyeler kazanabilecekler.

Uygulamanın tanıtımı amacıyla, ödeme sistemleri sektörünün kalbi olan ve telekomünikasyon sektörünün de yakından izlediği Cardist Fuarı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Avea CEO’su Erkan Akdemir, mobil teknolojilerdeki ilkleri gerçekleştirmenin ve müşterilerinin hayatına değer katmanın ilk günden bu yana Avea’nın ana hedeflerinden biri olduğunu belirterek, “Sektörünün lider markalarından Garanti Bankası ile birlikte yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalıştığımız ‘Yakın Alan İletişimi Teknolojisi’ projesi vizyonumuzun bir parçası...” dedi.

Türkiye’de değil, dünyada bir ilk

Akdemir, “Garanti Bankası ile hayata geçirdiğimiz bu önemli proje sadece Türkiye’de değil, dünyada bir ilktir... Geçmişte yapılan NFC çalışmalarında NFC özelliğine sahip cep telefonlarının kullanılması gerekiyordu ve model sayısı çok kısıtlıydı. Biz ise müşteri ihtiyaç ve taleplerini projemizin odağına koyduk ve iş ortaklarımızla birlikte yeni bir SIM kart geliştirdik. Temmuz ayından itibaren müşterilerimiz artık mevcut cep telefonlarını değiştirmeden bu teknolojiiden yararlanabilecekler. Telefonlarını artık Bonus Trink gibi kullanabilecekler. Buna ek olarak Avea hatlı telefonlar, bina giriş ve çıkışlarında kimlik kartının, stad ve konserlere girişte biletin, hatta yemek kartının ve KGS geçiş kartının bile yerine geçecek ” diye konuştu.

Garanti Ödeme Sistemleri CEO’su Mehmet Sezgin, Garanti Bankası olarak amaçlarının “nakdi ortadan kaldırmak” olduğunu, bunun için ödeme sistemlerinin hayatımızın içine daha fazla girmesini sağlayacak yenilikçi ürün ve hizmetler geliştirdiklerini söyledi. Sezgin, “Avrupa’da bir ilk” olarak, 35 TL ve altı meblağlarda hızlı ödemeyi sağlayan Bonus Trink’e, Avea ile yeni bir boyut kazandırdıklarını ifade etti.

Her telefona uyar

Mehmet Sezgin yaptığı açıklamada; “Artık müşterilerimiz cep telefonlarına, kredi ve ön ödemeli kartlarını veya ikisini birden yükleyebilecek. Müşterilerimiz, cep telefonlarıyla ulaşım ve otopark ücretlerini ödeyebilecek, stadyumlara girebilecek, tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilecekler. Bugün, bu konuda henüz tüketicilere sunulmamış, deneme amaçlı birçok pilot proje var. Bu çalışma ise nitelikleri açısından mevcut pilot uygulamalardan çok daha gelişmiş bir içeriğe sahip.

Müşterilerimize telefondan bağımsız sadece SIM kartlarını değiştirerek faydalanabileceği bir servis sunuyoruz. Yeni çalışmamız, alternatif bir NFC uygulaması olarak değil, NFC çalışmalarında gelinen ‘en son nokta’ olarak değerlendirilmelidir. Bu teknolojiyi, ‘dünyada ilk kez’ Türk tüketicilerinin kullanımına sunmaktan gururluyuz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Avrupa’da ilk kez temassız ödemeyi Garanti Bankası’nın Bonus Trink Card’ı ile başlatan MasterCard’ın, İnovatif Platformlar ve Mobil Ödemelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı James Davlouros da; “Kart sahiplerinin daha rahat ödeme yapmalarını sağlamak için sürekli yeni teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. MasterCard PayPass de tüketicilere bozuk parayla uğraşmadan cep telefonlarıyla hızlı ve kolay ödeme yapabilmeyi mümkün kılıyor.

Türkiye’deki bankalar ve tüketiciler, yenilikçi teknolojileri sahiplenmekte her zaman öncü oldu. Bu nedenle pek çok ilki Türkiye’de gerçekleştiriyoruz. Tüm araştırmalarımız çok yakın gelecekte mobil ödemelerin, tüm ödemeler içinde çok önemli bir yer tutacağını gösteriyor. Bugün açıklanan ve kredi kartları kadar ön ödemeli kartlara da uygulanabilen bu yenilikçi çözümün, Türkiye ve bölgedeki NFC teknolojisinin gelişimini hızlandıracağına inanıyoruz" dedi.

Türkiye’nin dünya çapında oldukça dinamik olan temassız mobil pazarında güçlü ve büyüyen bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Gemalto Güvenilir Servis Yönetimi (TSM) Direktörü Remi de Fouchier de yaptığı açıklamada; ”Gemalto olarak, Türkiye’deki tüketicilere alışverişlerinde yepyeni bir ödeme şekli sunacak olan mobil temassız ödeme servislerinin, başarıyla sunumuna katkıda bulunmaktan büyük gurur duyuyoruz. Garanti Bankası ve Avea’nın bu yaratıcı vizyonlarını hayata geçirmelerinde kendileri ile birlikte olmaktan çok memnunuz” dedi. (CNET Türkiye)