Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü ilk gözlem uydusu olan Göktürk-2 uzaya fırlatıldı. Saat 18.25'te686 kilometreyüksekteki yörüngesine oturan Göktürk-2’den saat 19.39’da ilk sinyal başarılı bir şekilde alındı.


Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Göktürk-2'nin TSK'nın keşif ve gözetleme ihtiyacını2,5 metreçözünürlük ile karşılayacağını söyleyerek, "Biz ülke olarak millet olarak 'yaparız' dedik ve yaptık. Bir hayal kurduk ve bu hayalin peşinden koştuk. O hayali plana, projeye dönüştürdük ve ardından somut bir biçimde işte bugün bu hayali gerçeğe dönüştürmüş olduk" dedi.


TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgenaral Necdet Özel, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü ilk gözlem uydusu olan Göktürk-2'nin uzaya fırlatılması için düzenlenen törene katıldı. ODTÜ'deki TÜBİTAK Uzay Merkezi'nde gerçekleştirilen törende TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak uydu ile ilgili bilgiler verdi. Göktürk-2,2,5 metreçözünürlüğe sahip gözlem uydusu olarak Türkiye'nin savunma ve kalkınma alanlarında önemli ihtiyaçlara cevap verecek.


Göktürk-2, 23 Kasım'da Ankara'dan uğurlanmış, 25 Kasım günü de Çin'in Jiuquan fırlatma üssüne ulaşmıştı. Çin'deki fırlatma üssüne TÜBİTAK'tan canlı bağlantılar yapılırken, Başbakan Erdoğan ise Göktürk-2'nin fırlatılması sırasında espri yaparak "Çince, 1,2,3 şeklinde sayacaklar" dedi. Erdoğan, uydunun fırlatılmasını ise dikkatle izledi. Göktürk-2 fırlatıldıktan sonra ise yaklaşık 1,5 dakika izlenebildi. Göktürk-2 daha sonra ise atmosferde gideceği noktaya doğru yol alarak kayboldu.


"GÖKTÜRK-2, TSK'NIN KEŞİF VE GÖZETLEME İHTİYACINI KARŞILAYACAK"


Başbakan Erdoğan Göktürk-2 uydusunun uzaya fırlatılmasının ardından ise "21.30 civarında da yine umuyoruz ki Ankara'daki yer istasyonlarından ilk sinyali almaya başlayacağız" diyerek bilgi verdi.


Başbakan Erdoğan, emeği geçen herkese teşekkür ederken, daha önce de Rasat isimli uydunun da Rusya'dan uzaya gönderildiğini hatırlattı. Rasat'ın da yine Türkiye'nin kendi imkanlarıyla yaptığı uydu olduğunu belirterek, Rasat'ın şuan sorunsuz bir şekilde görevini yerine getirdiğini belirtti. Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:


"Bugün uzaya gönderdiğimiz Göktürk-2 uydusu, Rasat'tan daha ileri teknolojiye, daha ileri imkanlara sahip bir uydu olarak keşif ve gözetleme yapacak. Çevre ve şehircilik hizmetlerine katkı sağlayacak, doğal afetlerle mücadele, tarım, haritacılık gibi alanlarda ihtiyaçlarımızı karşılayacak. Ormanlarımızı, sahillerimizi, deniz kirliliklerini, kentsel gelişimi, kaçak yapılaşmayı Göktürk-2 uydusu ile daha kolay takip edebileceğiz. Aynı zamanda orman yangınlarını, su baskınlarını, heyelan alanlarını, deprem bölgelerini ve bu afetlerden önce alınması gereken tedbirleri de yine bu uydumuz sayesinde tespit edeceğiz.


En önemlisi de Türk Silahlı Kuvvetlerimizin keşif ve gözetleme ihtiyacını2,5 metreçözünürlüğü olan görüntüler gönderen bu uydumuzla çok daha net bir şekilde karşılamış olacağız. Elbette bugün Türkiye için, milletimiz için tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz. Türkiye olarak geçmişte de uzaya uydu gönderdik ancak bugün gönderdiğimiz Göktürk-2 uydusu bu alanda artık iddia sahibi bir ülke konumuna yükseldiğimizin bir ispatı oldu."


"MİLLET OLARAK 'YAPARIZ' DEDİK VE YAPTIK"


Türkiye'nin uydusunu imal edebilen 25 ülkeden birisi haline geldiğini ve dünyada uzaya uydu fırlatabilen 11 ülke olduğunu kaydeden Erdoğan, "Biz ülke olarak millet olarak 'yaparız' dedik ve yaptık. Bir hayal kurduk ve bu hayalin peşinden koştuk. O hayali plana, projeye dönüştürdük ve ardından somut bir biçimde işte bugün bu hayali gerçeğe dönüştürmüş olduk" diye konuştu.


 


Mehmet Akif Ersoy'un bir şiirinden de alıntı yapan Başbakan Erdoğan, "Biz yetiştirdiğimiz öğrencilere, genç nesillere çocuklara böyle bir ufku böyle bir vizyonu vermek zorundayız" dedi. Geçmişte diğer ülke çocuklara ibretle bakan çocuklar yetiştirilmek istendiğine dikkat çeken Erdoğan, "Biz geleceğe odaklandık, milletçe 75 milyon 2023 hedeflerine inandık ve hamdolsun kararlı adımlarla bu hedefe ilerliyoruz. Hızımızı hiç kesmeyeceğiz" diye konuştu.


10 yıl önce Türkiye'nin çok ağır krizlerle mücadele ederken 10 yıl sonra ise kendi imal ettiği uyduyu uzaya gönderdiğini anlatan Erdoğan, "Bizim için de bizim gençlerimiz için de bundan sonra hiçbir hedef hayal olamaz. Allah'ın izniyle geriden çok daha parlak ışıl ışıl, azimli, heyecan ve en önemlisi de özgüveni yüksek gençler geliyor. Ve onlar çok daha iyilerini yapacak" dedi.


Başbakan Erdoğan'ın konuşma yaptığı Uzay Merkezi'nin bulunduğu binanın önünde bulunan basın mensupları ise, ODTÜ içinde yaşanan çatışmalar sırasında sıkılan gazdan olumsuz etkilendi.


Üç eksende kontrol edilecek olan uydunun, dünya üzerinde istenen noktalara bakması sağlanacağı ve uydu üzerinde bulunan güneş panellerinin de teker teker açılarak ihtiyaç duyulan elektrik enerjisini üretileceği kaydedildi.


Uydudan ilk görüntülerin 25-30 Aralık tarihleri arasında indirilmesi planlanıyor.


GÖKTÜRK-2'DEN İLK SİNYAL ALINDI


Uzaya gönderilen Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu GÖKTÜRK-2'den ilk sinyal saat 19.39'da alındı.


TÜBİTAK’tan yapılan yazılı açıklamada, “TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ iş ortaklığı tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2.5 metreçözünürlüğe sahip GÖKTÜRK-2, Türkiye saatiyle 18.13'te Çin Halk Cumhuriyeti'nin Gansu Eyaleti'ndeki Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi'nden uzay yolculuğuna başladı. Göktürk-2, fırlatıldıktan 12 dakika sonra saat 18.25'te 686 kilometreyüksekteki yörüngesine oturdu. Yörüngeye yerleşmesinin ardından uydudan ilk sinyal saat 19.39'da başarılı bir şekilde alındı” denildi. İHA