Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ''Amerika'daki Boeing nerede, Fransa'daki Airbus nerede. Bizim sanayi sitesine gelmiş oradaki sanayicimize, KOBİ'mize, küçük esnafa parça yaptırıyor. Niye? Kaliteli, fiyatı da uygun. Niye yaptırmasın'' dedi.

Gönül, seçim çalışmaları çerçevesinde Akdeniz Sanayi Sitesi'ndeki bir işletmede esnafla bir araya geldi. Düzenlenen kahvaltının ardından esnafa seslenen Gönül, dün Antalya siyasi tarihinin en büyük mitinginin yapıldığını kaydetti. Bu kadar katılımın olduğu bir mitingin, bir siyasi partinin ilk yıllarında yapılması halinde 'yeni bir lider, yeni bir heyecan, yeni bir hizmet ümidi' diye yorumlanabileceğine değinen Gönül, ''8,5 sene hükümette bulunduktan sonra böyle bir mitingin yapılmasının herhalde şöyle yorumlanması lazım: Kadirşinaslık. Bu hükümet tarafından Sayın Başbakan'ın Antalya'ya verdiği önem ve hizmetler bakımından Antalyalıların Sayın Başbakan'a bir kadirşinaslığı. Bu, Antalya halkının asaletini gösteriyor. Antalya halkının kendisine yapılan hizmetin kadrini, kıymetini bildiğini gösteriyor. Bundan dolayı Antalya halkına şükran borçluyuz'' diye konuştu.

Gönül, 8,5 yıl geçtikten sonra iktidarda bulunan hükümetin, halk tarafından bu şekilde itibar görmesini ise ''Cenab-ı Hakk'ın bir lütfu'' diye nitelendirdi.

-''BOEING VE AIRBUS'A PARÇA ÜRETİYORUZ''-

Gönül, Türkiye'de ilk kez AK Parti Hükümeti dönemindeki çalışmalarla piyade tüfeği üretildiğini kaydetti. Deniz Kuvvetlerinin bugüne kadar Alman gemilerini kullandığına dikkati çeken Gönül, F4'lerin tamiri için bile Türkiye'nin İsrail'e muhtaç duruma düşürüldüğünü ifade etti.

Bugün Türkiye'nin F4'lerin modernizasyonunu kendisi yaptığı gibi yeni F16'lar üretmeye başladığını anlatan Gönül, Türkiye'nin, gelişmiş 9 ülkeyle birlikte dünyanın en yeni teknolojisine sahip F35'ler için parça üreterek katkı sağladığına değindi. Bu gelişmelerin Türk sanayisine katkısının altını çizen Gönül, şöyle konuştu:

''Vaktiyle her şeyi hazır alan Türkiye, bugün hazır alımını yüzde 10'a düşürdü. Türkiye artık yüzde 90 silah ve mühimmatını ya kendisi ya da müşterek üretiyor. Bunu yaparken yerli sanayimizin yalnız büyük şirketlerimizde yoğunlaşmasını doğru bulmadık. Her büyük şirkete verdiğimiz ihalenin yüzde 30'unu 'Mutlaka KOBİ'lere, esnafa, sanayiciye vereceksiniz' diye şart koştuk. Şartın en iyi mümessillerinden biri BMC. BMC'ye ilk defa yapılacak zor bir iş verdik. Askerlerimizi taşıyan araçlar mayına bastığında araç havaya uçuyordu. Öyle bir araç yapalım ki 'hem araç havaya uçmasın, hem de içindeki askerlerimiz zarar görmesin' dedik. Projesini yaptık. BMC bunu yaptı. 10 kilogram TNT patlasa içindekilere bir şey olmayacak aracı yaptı. Toplam 600 milyon TL'ye ihale edilen projede BMC, bunun en az 150 milyon TL'sini sanayi sitelerine vermek zorundadır. Bunu, evrak evrak takip ediyoruz, 'verdi mi vermedi mi' diye. Böylece sanayide önemli gelişme oldu.''

Bu uygulama sayesinde OSTİM'de 60-70 esnafın Airbus ve Boeing firmalarına parça ürettiğine de dikkati çeken Gönül, ''Düşünebiliyor musunuz; Amerika'daki Boeing nerede, Fransa'daki Airbus nerede. Bizim sanayi sitesine gelmiş oradaki sanayicimize, KOBİ'mize, küçük esnafa parça yaptırıyor, niye: Kaliteli, fiyatı da uygun. Niye yaptırmasın'' dedi.

Vecdi Gönül buradan Yeşilantalya Sanayi Sitesi Kooperatifi'ne geçti. Burada esnafla buluşarak sorunlarını dinleyen Gönül, daha sonra İnşaat Malzemeciler Kooperatifi üyeleriyle bir araya geldi.