Makine Mühendisi Güngör Kaya, hava sıcaklığının mevsim normallerine dönmeye başlaması ve kış aylarının yaklaşması nedeniyle doğalgaz kullanıcılarının bir takım önlemler alınması gerektiğini ifade etti.


Kaya, ‘Güvenli doğalgaz kullanımı için basit ama önemli bazı önlemler alınmalıdır. En başta vatandaşlarımızın kış öncesi baca temizliği ile kombi ve şofbenlerinin bakımlarını yetkili kişilere periyodik olarak yaptırmasını şarttır’ dedi.


BAKIMLAR ZAMANINDA VE YETKİLİ FİRMALAR TARAFINDAN YAPILMALIDIR


Yaklaşan kış günleri öncesi ısınmada doğalgazı tercih eden vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği açısından bir takım önlemler alması gerektiğini ifade eden Makine Mühendisi Güngör Kaya, ‘Öncelikle kombi bakımı sadece doğalgaz tasarrufu yapılması için değil, kullanıcıların can güvenliği ve sağlığı açısından önemlidir. Kombilerde olası arıza ve kaçaklar kullanıcı tarafından görülmeyebilir. Vatandaşlarımızın kullandığı kombilerinde problem olup, olmadığını ancak, yetkili servislerin yapacağı bakım ve kontroller sonrasında kesinlik kazanır. Kombilerin en ufak bir arızası dahi can ve mal kaybına neden olabilir. Bu nedenlerle başta kombiler olmak üzere tüm doğalgazlı cihazların periyodik bakımlarının zamanında yapılmasına büyük özen gösterilmelidir" dedi.


HALKIMIZIN BİLGİLENDİRİLMESİ ŞART


Doğalgazın konutlarda sağlıklı ve güvenli kullanımı konusunda halkımızın bilgilendirilmesinin zorunlu ihtiyaçların başında geldiğine vurgu yapan Makine Mühendisi Güngör Kaya, açıklamasında şu uyarılarla yer verdi:


Doğalgazın konutlarda kullanılmasında yakıt tasarrufunun sağlanması, çevrenin korunması, kazaların önlenmesi, halkımızın can ve mal güvenliği için; doğalgaz proje ve tesisatları, doğalgaz cihazlarının devreye alınması, yıllık bakım ve onarımlarının yapılması mutlaka yetkili servisler tarafından yapılmalıdır.


Merkezi sistem bulunmayan binalarda, bacasız sistemle çalışan hermetik kombi ve şofbenler tercih edilmeli, her yıl düzenli olarak bakımları yaptırılmalıdır.


Konutta veya binada doğalgaz tesisatı ve cihazlarla ilgili herhangi bir tadilat yaptırıldığı takdirde (kapı ve pencere değişikliği, cihaz-tesisat yer değişikliği, cam balkon, çatı onarımı, baca tadilatı, kazan yenileme vb.) mutlaka yetkili doğalgaz kurumuna bilgi verilmeli ve onay almadan hiçbir tadilat yapılmamalıdır.


Bacalı cihazlar için taze hava teminini sağlayan camdaki menfez (ventilasyon), soğuk vb. gerekçesiyle kesinlikle kapatılmamalı, yoksa hemen taktırılmalı. Balkon, cam, PVC gibi malzemelerle kapatıldığı takdirde; menfez, atmosfere doğrudan açık olacak şekilde balkon camına yeniden monte ettirilmeli.


Bacaların içindeki sıva dökülmelerinin yol açtığı tıkanmalara karşı, standartlara uygun astar çelik baca yaptırılmalı. Ters rüzgâra karşı bacalara şapka taktırılmalı. Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatılmamalı. Bacalar yılda en az 1 kez, özellikle kış öncesi Ekim-Kasım aylarında mutlaka temizlettirilmelidir.


Cihazlara baca sensörü taktırılmalı, çalışır durumda olduğu kontrol ettirilmeli, kesinlikle sökülmemeli. Sensörler, bacaların tıkalı olması halinde cihazın gazını keser.


Baca fleksleri (cihazı bacaya bağlayan esnek boru), ısınmadan ve soğumadan dolayı deformasyona uğradığından, 2 yılda bir yenilenmeli.


Bacalı cihazlar, 8 metreküpten küçük hacimli yerlere, hacimleri ne olursa olsun balkon, yatak odası, banyo, tuvalet gibi mahallere tesis ettirilmemeli.


Tüm bunların yanı sıra gerek herhangi bir ortamda çürük sarımsak kokusu hissedildiğinde;


Paniğe kapılmadan ortam dışına çıkılmalı ve ortam dışında çıkıldığında ilk iş olarak hemen Alo 187 Servisi'ni aranmalıdır.


Ekipler gelene kadar doğalgaz vanalarını kapatmalı, pencereler açılmalıdır.


Herhangi bir yangına yol açmamak için elektrikli hiçbir şeye dokunmayın, ortamda cep telefonu kullanmayın, sigara vb. içmeyin, asansörü çalıştırmayın ve kullanmayın. ERZURUM İHA