İzmir’den özellikle Amerika Birleşik Devletleri’ne ve Avustralya’ya kurutmalık domates ürünleri ihracatı yapan bir firma için, Doğu Akdeniz bölgesi Kahramanmaraş Ovasında ilk kez denene sanayi tipi kurutmalık domates üretimi gerçekleştirildi.

İhracatçı firma ile ortaklaşa Kahramanmaraş ovasında sanayi tipi domates yetiştirmeye başaran Kahramanmaraşlı üretici İbrahim Özdemir, özellikle deneme üretimi olarak geçekleştirdikleri ilk 250 dönümlük alandan olumlu sonuç aldıklarını söyledi.

Özdemir, “Şu anda hasada başlandı. Ayrıca ilimizin merkez Kılağlı Köyü gibi yüksek kesimler olmak üzere toplam 650 dönümlük bir alanda bu tip domates denemesi yaptık. Kesin sonuçlar ve rekolte hasat sonunda belli olacak. Ondan sonra da gelecek yıllar için üretim kapasitesinin artırılıp artırılmayacağını göreceğiz ” dedi.

TAMAMI İHRAÇ EDİLİYOR

Ege bölgesine göre Kahramanmaraş’taki üretim şartlarının çok daha iyi olduğunu kaydeden Özdemir, “Kahramanmaraş’ta pek çok çeşitli domates ürünü yetiştirilir. Ancak sanayi tipi domates ilk defa deneniyor. Bu domateslerin bir kilosu dahi iç piyasada tüketilmiyor. Tamamı ihracata dönük bir üretim ”diye konuştu.

Kahramanmaraş’ta ilk kez denedikleri sanayi tipi domateslerin hasadına başladıklarını ve doğal şartlarda kurutarak, İzmir’e sevk ettiklerini de kaydeden Kahramanmaraşlı üretici Özdemir, deneme üretimin başarılı olması durumunda, Kahramanmaraş’ın gelecekte sanayi tipi domates üretiminde de önemli bir merkez konumuna gelebileceğini belirtti.

İŞÇİLER MARDİN’DEN

Öte yandan; Kahramanmaraş ovasında sanayi tipi kurutmalık domates üretimi için ilde tarım işçisi bulunmaması nedeniyle domatesi toplayan işçilerin Mardin Kızıltepe ilçesinde getirildiği bildirildi. (www.kanal46.com)