Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Alican Kop; “Yaklaşık 400 yıldan bu yana Kahramanmaraş’ta geciken bir deprem beklentisi var. Depremin olacağı periyotta geçmiş. Bu nedenle enerji şuan çok fazla birikmiş durumda. Bu enerjinin bir şekilde boşalması gerekiyor.” dedi.


Türkiye’nin en tehlikeli iki fay hattının birinde bulunan Kahramanmaraş’ta yeni deprem güncellemesi yapılmadığına ilişkin yapılan açıklamaları değerlendiren Kop, Kahramanmaraş’ın fay hattı haritasının güncel olduğunu belirtti. Yeni fay hattı haritasına sadece yeni bulunan fayların eklendiğini söyleyen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Alican Kop, şunları kaydetti; “Gölbaşı’ndan Türkoğlu’na kadar uzanan Doğu Anadolu fay hattının bir segmenti var. Bu segmentte 500 yıldır deprem yok. Burası bir boşluk olarak adlandırılıyor. Kahramanmaraş ve çevresini tehdit eden fay hattımız bu. Bu fay hattı hem geçmiş yıllardaki hem de güncel olan fay haritasında mevcut. Bu nedenle Türkiye’nin yeni fay hattı haritasında bulunmama gibi bir durumu söz konusu değil. Bu durum bir yanlış lanse ediliyor. Kahramanmaraş ve çevresinde fay hatlarıyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Daha önceki Türkiye fay hattı haritasında olmayan Kayseri karayolu üzerinde Kahramanmaraş fay zonu olarak adlandırılan yeni bir fay daha eklendi. Söylenenlerin tam tersine Kahramanmaraş’ta da yeni fay çalışmaları yapıldı. Son haritaya Kahramanmaraş’ta bulunan yeni faylar da eklendi.”



DEPREM RİSKİ OLAN İL SAYISI ARTTI


Yeni çalışmalarla birlikte Türkiye’de deprem riski bulunan il sayısının arttığını belirten Kop;“Yeni fay hattında belirtilen yerler daha önce deprem tehlikesi bulunmayan iller. Bu iller daha çok deprem bölgesi olarak gösterilmiyordu. Yeni bulunan faylarla beraber deprem bölgesi olan yeni illerde eklendi. Kahramanmaraş bu yeni illerin içerisinde yer almıyor. Çünkü Kahramanmaraş zaten geçmişten bu yana deprem bölgesi olan bir il. Bütün fayları inceleyen bilim adamları da dahil herkesin söyleyeceği şey budur” dedi.



1800’LÜ YILLARDAN BU YANA FAYLAR ENERJİ BİRİKTİRİYOR


Kahramanmaraş’ta meydana gelecek olan depremin gecikmiş bir deprem olduğunu kaydeden Kop, şöyle konuştu; “Kahramanmaraş’ın civarında kent merkezine yaklaşık 15-16 kilometre uzaklığında Gölbaşı-Türkoğlu Segmenti var. Bunun yanında Türkoğlu’ndan Antakya’ya kadar uzanan başka bir segmentimiz daha var. Bu iki segment 1800-1822 yılları arasında kırılmış ve 7’den büyük deprem üretmiş. 1800’lü yıllardan bu yana bu faylar enerji biriktiriyor. Fakat o enerji çok büyük deprem üretecek düzeyde değil. Gölbaşı’ndan Türkoğlu’na uzanan segment 1513 yılında deprem üretmiş dolayısıyla da o günden bu yana sürekli enerji biriktiriyor. Bir önceki kayıtlara bakıldığı zaman 1114 yılında da deprem üretmiş. Yaklaşık 400 yılda bir bu fay deprem üretiyor. Dolayısıyla Kahramanmaraş’ta geciken bir deprem beklentisi var. Depremin olacağı periyotta geçmiş. Bu nedenle enerji şuan çok fazla birikmiş durumda.”



KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ÇOK İYİ KULLANMALIYIZ


Kop, sözlerini şöyle tamamladı; “Kahramanmaraş’ta her zaman bu deprem riski var. Özellikle yapılaşma açısından kötü zeminlere kötü binalar yapmamamız gerekiyor. Bu konuda bilinçli olmamız gerekiyor. Kentsel Dönüşüm ile kötü binaların rehabilite edilmesi gerekiyor. Yerleşim alanlarının çok iyi belirlenip ona göre yapılması gerekiyor.”


Haber: Hülya Kaynar / Manşet