TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yusuf Temizkan, kentin çok önemli tarımsal potansiyele sahip olduğunu belirterek, biran önce tarımsal alt yapının tamamlanması gerektiğini söyledi.

Temizkan, yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'da açıklanan 'GAP Eylem Planı'nı desteklediklerini kaydederek, Oda olarak Türkiye genelinde tarımsal eylem planının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Kahramanmaraş'ın gerek tarım gerekse su havzası bakımından çok önemli avantajı bulunduğunu aktaran Temizkan, "Ancak yıllardır bu avantajı maalesef değerlendiremedik. Yaklaşık 14 yıl önce temeli atılan Klavuzlu ve Adatepe Barajı henüz tamamlanamadı. Eğer bu iki proje tamamlanmış olsaydı Kahramanmaraş'ın büyük bir kısmı sulanabilir arazi olacaktı" diye konuştu.

Kılavuzlu Sulama Projesi'nin yaklaşık 200 kilometre uzaklıkta bulunan Amik Ovası'na 'can' vereceğini ifade eden Temizkan, ayrılan bütçe ile projenin ancak 100 yıl sonra tamamlanabileceğini öne sürdü. Her iki projenin de çiftçi açısından hayati önem taşıdığına vurgu yapan Temizkan, Kahramanmaraş'ın tarım alanlarının ancak yüzde 22'sinin sulanabildiğini ifade etti.

Projelerin tamamlanmasıyla birlikte çiftçinin susuz tarımdan sulu tarıma geçeceğini ve kentteki ürün deseninin de böylece değişeceğini belirten Temizkan, "Bu çiftçi için çok ürün çok para demek. Öte yandan çiftçimiz rekabet edebilme şansı da artacak. Ürün portföyünü geliştirecek ve kırsal bölgedeki vatandaşlarımızın refah seviyesi artacak" diye konuştu. (haberler)