'Eve özel acil deprem planı’ çıkarılıyor.

Özel sektöre ait ilk ve tek enerji verimliliği laboratuvarına sahip olan enerji verimliliği denetim şirketi S&Q Mart, Amerika ve İngiltere gibi ülkelerde ‘house inspection’ olarak bilinen ‘konut kontrolü’ hizmetini ilk kez Türkiye’de başlatıyor.

Evlerin taşıyıcı sisteminden tesisatına, ince işlerinden, yangın, güvenlik ve malzeme kalitesine kadar 15 alanda analiz yapan şirket, mobilya ve eşyaların yerleşim düzenini bile inceleyerek ev sahibiyle birlikte tatbikatlar yapıyor ve ‘eve özel acil deprem planı’ oluşturuyor. 10 gün süren kontrollerin maliyeti ise kapsamına göre 750 euro ile 9 bin 500 euro arasında değişiyor

Bayındırlık Bakanlığı ve Enerji İşleri Etüd İdaresi dışında özel sektöre ait uluslararası izlenebilirliği olan ilk ve tek enerji verimliliği ve kalibrasyon laboratuvarına sahip enerji verimliliği danışmanlık şirketi S&Q Mart, inşaat sektöründe ilk olacak bir hizmeti vermeye hazırlanıyor. Kimya, petrol, metal ve enerji sektörlerinde, tesislerin ve makine ekipmanlarının etkinliğinin kontrolünü yapan, sertifikasyon, kalite denetimi ve gözetim, inşaat teknik kontrolü, periyodik muayene ve eğitim hizmetlerini veren şirket, şimdi de Amerika, Kanada, Avusturalya ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde uzun süredir ‘house inspection’ olarak bilinen ‘konut kontrolleri’ni Türkiye’de ilk kez başlatıyor. Bu kapsamda yeni veya mevcut konutlar, uzman mühendisler tarafından taşıyıcı sistemi, bina dışı çevresi, çatı sistemi, su tesisat sistemi, elektrik sistemi, ısıtma sistemi, havalandırma ve soğutma sistemi, iç mekan ince işleri, ısı, nem, ses yalıtım sistemleri, yangın güvenlik sistemleri, genel güvenlik sistemleri, deprem güvenlik önlemleri, kullanılan malzemelerin kalitesi ve yeşil konut değerlendirmesi olmak üzere 15 ana başlıkta kontrol ediliyor. Örneğin ısı yalıtımını ölçen termal kameralar, demirin kalınlığını ölçen ultrasonik cihazlar kullanılıyor, binadan alınan çeşitli numuneler laboratuvarda teste tabi tutuluyor.

Evleri 15 ana başlık altında yapılan kontrolün sonucuna göre derecelendirip sertifikalandırdıklarını söyleyen S&Q Mart Proje Müdürü Murat Erkol, “Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından bağımsız bir denetim firması olarak akredite edildik. S&Q Mart olarak önce hizmet almak isteyen kişi ve kuruluşlar ile bir toplantı yaparak hizmet kapsamını belirliyoruz. Proje müdürü ve uzman kontrolörler ile gerçekleşen bu ücretsiz toplantı sonrası, kontrol başlıklarını seçiyoruz. Ardından mühendislerimiz devreye giriyor. Müşteriler böylece hem mevcut evlerindeki aksaklıkları görebiliyor, hem de yeni ev satın alırken, gerekli her türlü önlemi başından almış oluyor” diye konuştu.

Eşyaların düzeni planlanıyor

Konut kontrolleri kapsamında binaların depreme karşı dayanıklılığının yanı sıra mobilya ve eşyaların yerleşim düzeninin de incelendiğini belirten Erkol, “Ev sahipleriyle yapılacak özel tatbikatlar ile deprem acil durum planı oluşturuyoruz” dedi. Erkol, “Hizmet bedeli, kontrol kapsamına göre 750 euro ile 9 bin 500 euro arasında değişiyor. 10 tecrübeli mühendis görev alıyor ve kontrol işini 10 günde tamamlıyor” diye konuştu.

Verilen enerji kimlik belgesi bin 700, ruhsat sayısı ise 91 bin 911

S&Q Mart, Enerji Verimliliği Proje Müdürü Ali Özgenç ise, daha önce yazılımın yetiştirilememesi nedeniyle 1 yıl verilmesi ertelenen enerji kimlik belgesinin 1 Ocak 2011 itibarıyla yürürlüğe giren Binalarda Enerji Verimliliği (BEP) yasasına göre kanunen verilmesi gerektiğini ancak uygulamada teknik aksaklıkların sürdüğünün görüldüğünü açıkladı. Özgenç’in verdiği bilgiye göre, Bayındırlık Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki ‘Binalarda Enerji Verimliliği Şube Müdürlüğü’nden alınan veriler, yılbaşından 15 Mayıs 2011’e kadar yaklaşık 1.700 yeni binaya enerji kimlik belgesinin verildiğini gösteriyor. Ancak enerji kimlik belgesini almayan projeye ruhsat verilemeyeceği, Ocak ayından bu yana verilen ruhsat sayısının ise 91 bin 911 olduğu düşünüldüğünde, Türkiye’de sistemin henüz tam olarak oturmadığı görülüyor.

Enerji kimlik belgesi verilmesi sisteminin 2012 yılı ortalarından itibaren oturmasının beklendiğini ifade eden Özgenç, “Türkiye’de enerji kimlik belgesi verecek yetkili danışmanlık şirketi 26’sı İstanbul’da olmak üzere sadece 38 adet. Yeni evlerin yanı sıra mevcut evler de hesaba katıldığında bunun en az 150-200 adet olması gerekiyor. Ayrıca belge vermeye esas teşkil edecek yazılımda da bazı hesaplama eksikliklerinin tamamlanması gerekli” değerlendirmesinde bulundu.

S&Q Mart, ilk kez 30 enerji yöneticisi için Ağustos’ta 80 saatlik eğitim başlatacak. Çalışanlar için günde 4 saat, 20 gün olarak ayarlanabilecek olan programın en büyük avantajı, şirketin Küçükyalı’da 1.000 m2’lik laboratuvarında uygulama şansını yakalayacak olması. Eğitimi alanlar, Bakanlık’tan enerji yöneticisi sertifikası alacak.

Termal kamera yalıtımı, ultrasonik kamera demirin kalınlığını ölçüyor

Konut kontrolü kapsamında yalıtım ve potansiyel ısı problemlerini ölçen termal kameralar, demirin kalınlığını ölçen ultrasonik cihazlar kullanılıyor. Verileri enerji verimlilik laboratuvarında özel testlere tabi tutulan ekipmanlar arasında infrared termometre, dijital metal ve elektrik kablo bulucu, dinamometre, gaz kaçak dedektörleri, basınç test pompası, ultrasonik su kaçağı-patlak boru bulma cihazı da yer alıyor. (VATAN)