TÜBİTAK Bilim Teknik Dergisi tarafından bu yıl 5. si düzenlenen Formula-G Güneş arabaları yarışmalarına katılacak olan KSÜ-G yarışlar öncesi ilk deneme sürüşünü yaptı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ve Meslek Yüksek Okulu Otomotiv Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan ve KSÜ-G adı verilen güneş arabası 5-9 ağustos tarihleri arasında İzmir’de yapılacak olan Formula-G yarışları öncesinde 24 Temmuz'da basın mensuplarına tanıtıldı.

KSÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Serdar Yılmaz’ın danışmanlığında, 10 öğrencinin katılımıyla 8 aylık bir çalışmanın ardından görücüye çıkan KSÜ-G büyük beğeni topladı. KMYO atölyelerinde yapılan araç için Kahramanmaraş Valiliği, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve KEMAK Otomobil sponsor olurken, KSÜ-G’nin yarışlarda derece yapacağı yönündeki beklentiler arttı.

Yarışlara daha önce de 3 kez katıldıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, bu yıl yapılan çalışmalarla aracın ağırlığını daha da düşürdüklerini belirterek, “TÜBİTAK tarafından 5 yıldır düzenlenen ve Formula-G adıyla bilinen Güneş Arabaları yarışlarına bu sene üniversitemiz adına katılacak olan araç KSÜ Elektronik Elektronik Mühendisliği bölümü ve Meslek Yüksek Okulu’nun katkılarıyla gerçekleştirildi. Şu anda aracımız bin wat pic güç değerine sahip. Elektrik motoruyla çalışıyor. Ana tahrik ya da, ana tribünlere aktarılıyor. Elektrik motoruyla çalışan, akülerle enerjinin depolandığı, güneşten alınan enerjinin depolandığı bir güneş arabası. Aracımızın şoförsüz ağırlığı 150 kilogram. Artı buna 70 kilo şoför eklenecek. Yarışlar İzmir’de 5-9 Ağustos’ta yapılacak. Biz 3 Ağustos’ta orada olacağız. Önceden gidip olası eksikliklere karşı yerimizi alacağız. Ayrıca Aracımızın bin kilovatlık bir batarya gücü var. Biz 1,5 - 2 saat hiç sıkıntı olmadan yarışacağımızı düşünüyoruz. Şu ana kadar 40 takım müracaat yapmış. Final yarışlarında ilk yüzde ellinin içerisinde olacağımızı tahmin ediyoruz. Önce elemeler olacak. Bizim hedefimiz finallere kalmak. Kalacağımızı da düşünüyoruz, çünkü çok hafif bir araç. 50-60 km hız yapacağımızı düşünüyoruz. Projede 10 kadar öğrencimiz var. Bunlardan Meslek Yüksek Okulu Otomotiv Bölümünden 2 arkadaşımız var, Diğerleri elektrik elektronik mühendisliği bölümünden arkadaşlarımız. Birinci sınıftan, dördüncü sınıfa kadar her aşamadan öğrencilerimiz var. Teknik danışman olarak ben ve birkaç arkadaşımız daha var. Destek olan tüm kuruluşlara teşekkür ediyoruz” dedi.

Projeyi geliştiren öğrenciler arasında yer alan Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Mehmet Ali Güneş ise, aracın yapımı sırasında ekip çalışmasını ve ekip ruhunu öğrendiklerini belirterek, “Aracı yaparken, özellikle ekip çalışmasını ekip ruhunu öğrendik. Okulda öğrendiğimiz teorik bilgileri, pratiğe dökme ruhu ve tecrübesini kazandık. Bu araç sonuçta bir yarışma için hazırlandı, bir yarışmaya katılacak. Amacımız orada dereceye girmek, üniversitemizi, şehrimizi ve okulumuzu en iyi şekilde temsil etmek. Burada kısıtlı imkanlarda çalıştık belki. Çoğu zaman destek bulamadık destek vermesi gereken kişilerden. Ama bu araç ortaya çıktıkça desteklerimiz de arttı. Destek veren, emeği geçen herkese teşekkürler” diye konuştu. (www.kanal46.com)




YASAL UYARI: HABER METNİ İLE FOTOĞRAFLARIN BASIN-YAYIN ORGANLARI VE İNTERNET SİTELERİ TARAFINDAN 'KANAL 46' ADI KAYNAK VE MAHREÇ GÖSTERİLSE DAHİ İZİNSİZ OLARAK İKTİBAS EDİLMESİ KESİNLİKLE YASAKTIR. BU YASAĞA UYMAYANLAR İDARİ VE MALİ CEZALARI PEŞİNEN KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. KANAL 46 BU KONUDAKİ TELİF VE YAYIN HAKLARINI SAKLI TUTAR.. KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR...