Almanya'da tasadüfen bulunan film kareleri, 3D konusundaki tüm bildiklerinizi değiştirecek yeni bilgileri ortaya çıkarttı.

Geçtiğimiz günlerde Almanya'da bulunan birkaç makara film, sinema tarihini değiştirecek bulgulara ulaşılmasını sağladı. Berlin Fedaral Arşivleri'nde bulunan film makaralarında savaş öncesi Nazi dönemine ait 3D (üç boyutlu) filmler bulunuyor!

1936 yılında çekilen filmler Philippe Mora tarafından yönetilmiş. 30 dakikalık bu filmler siyah beyaz olmalarına rağmen özel bir prizma yönetimiyle üç boyutlu olarak çekilebilmiş.

Araştırmacalar filmlerin 3D kalitesinin muhteşem olduğunu açıklarken, 2. Dünya Savaşı'nın bitişi sonrası yok edilen filmlerden kaç tanesinin daha 3D olabileceğinin tahmin edilmesinin güç olduğunu da belirtiyor.

Adolf Hitler ve Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'ın film tutkusu tarihçiler tarafından bilinen bir gerçek. Nazi döneminin bu iki yöneticisi sırf propaganda filmi çekmek için özel bir sinema stüdyosu kurmuştu.

FİLMLERİN ÇEKİLİŞ AMACI NEYDİ?

Goebbels'in prodüktörlüğünü yaptığı ve Nazi felsefesini anlatan bilim kurgu filmleri olduğu biliniyor. Araştırmacılar bu 3D filmlerin de propaganda amaçla çekildiğini ve izleyenleri etkileyerek Nazi ideolojisini yaymak için hazırlandığını belirtiyor.

Adolf Hitler, günlük Alman yaşamının kameralarla kaydedilmesi konusunda da çok ısarcıydı ve her fırsatta toplumdan farklı kesimlerdeki insanların yaşamlarını belgesel haline getirtiyordu. (Mynet