ÜRETİMİ ve ustaları azaldığı için sadece 3 büyük şehirde üretimi ve ustaları bulunan, rengarenk ışıklar veren  neon lambalar, Mersin'in Tarsus ilçesinde kurulan bir atölye sayesinde Doğu Akdeniz  bölgesinde de yeniden tabelalar ve dekoratif ışıklandırmalarda artarak kullanılmaya başlandı.


Mersin'in Tarsus İlçesi'nde yaşayan Tekstil Mühendisi Bülent Demirci, 24 ülkeyi gezip Avrupa ve Türkiye'de uzun yıllar çalıştıktan sonra neon teknolojisinin inceliklerini öğrenerek, İran'dan getirttiği 2 usta ile 6 yıl önce üretime başladığını, böylece özellikle Çukurova bölgesinde bu ışıkların yeniden kullanılmaya başladığını söyledi. Atelyesinde özel cam borular içinde rengarenk ışıklar veren neon lambaları üretip, yaşam alanlarını farklı atmosferlere büründürdüğünü belirten Demirci, neon lambaların eski bir teknoloji olmasına rağmen, Türkiye'de fazla rağbet görmemesinden yakınıyor. Demirci, Türkiye'de bu sektörde en fazla 30 ustanın çalıştığını, üstün bir teknoloji ve el işçiliği gerektirdiğini belirterek, "Neon lambası kullanıldığı yerlerde, az elektrik harcayıp çok ışık vermesine rağmen, imalatının ve montajının zorluğu nedeniyle ilgi görmüyordu. Emekli olduktan sonra kurduğum işletmemde İranlı ustalar ile başladığım işi keyifle devam ettiriyorum" dedi.


Bölgenin tek neon üreticisinin kendisi olduğunu ve bunun sıkıntılarını yaşadığını da söyleyen Demirci şöyle konuştu: 


"İstanbul, Ankara ve İzmir'de neon üreticileri var. Ancak bölgedeki tek üretici benim. Başka üreticiler olsa neon daha fazla tanınır ve kullanımı artar. Birçok kişi işyerinin tabelasının ve iç ışıklandırmasını gönül rahatlığı ile geceleri de açık bırakabilir. Bir bölümü yurt dışında 22 yıl tekstil sektöründe çalıştım. İş seyahati nedeniyle gittiğim 24 ülkede eğlence merkezleri ve tanıtım için kurulan tüm alanlarda neon lambası kullanılıyordu. O zamanlar otellerde kalıyorum, restoranlara, kafeteryalara gidiyordum. Sonradan kendi kendime düşündüğümde hep neonlu mekanlara gittiğimi fark ettim. Resmen bir beyin yıkama olayı vardı. Bu, müşterinin dikkatini çekmek için kullanılan bir şeydi."


NEON TAKTIRAN KAR EDER


Neon lambasının elektrik sarfiyatı açısından çok kullanışlı ve uzun ömürlü olduğunu vurgulayan Demirci şöyle devam etti:


"Bugüne kadar yaklaşık 12 bin metre neon üretimi yaptık. Antalya'ya kadar güney sahillerini bizim neonlarımız süslüyor.  Mardin'den Diyarbakır'da da sipariş var. Ancak yetişemiyoruz. Örnekler görüldükçe, her sektörden neona talep artıyor. Gıda sektöründe daha yoğun bir ilgi var. Bu sektörde rekabet çok yoğun, dolayısıyla marketler, lokantalar, kafeler bu teknolojiye yoğun ilgi gösteriyor. Ancak üretime yetişemiyoruz. Bölgede neon kullanımı artsa elektrik tüketimi de düşer. Normal lambaların hepsinde rezistans var. Elektriği verirsiniz o rezistans ısınır, kor haline gelir ve içinde bir ışıma oluşur. Neon'da böyle bir şey yok. Neon buz gibi bir lamba, yalnızca elektronlarla yapılan bir olay var. Normal ampulün yüzde 94'ü ısı, yüzde 6'sı ışıktır. Ancak neonda bu tam tersi yani yüzde 6'sı ısı, yüzde 94'ü ışıktır. Böyle olunca elektrik yönünden inanılmaz karlı diyebiliriz. Görünüşünün uzaktan da net olarak algılanabilmesi önemli bir avantaj." (TARSUS Kanal 46)