KSÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Görücü, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Bilim ve Teknoloji Komitesi'ne görevlendirildi.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bu göreve uygun görülen Görücü, UNCCD'nin en önemli ve etkin organlarından biri olan Bilim ve Teknoloji Komitesi'nde görev yaparak Türkiye'yi temsil edecek. Prof. Dr. Görücü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin UNCCD'yi 1998 yılında tanıyarak taraf olduğunu anımsatarak, sözleşmeyle birlikte yeni yükümlülüklerin geldiğini söyledi. Bu kapsamda karbon emisyonlarının azaltılması, yeşil alanların geliştirilmesi ve çölleşmenin azaltılması için çalışmalar yapıldığını kaydeden Görücü, şöyle konuştu:
"Türkiye bu sözleşmeyi tanıdıktan sonra 2009 yılında da Kyoto protokolünü imzaladı. Dünyanın 193 ülkesinin de imzaladığı bu protokole taraf olmamız, bizim için hem finansal kaynakları elde etmemiz, hem de bazı platformlarda söz sahibi olmamızı sağladı. Geçen Nisan ayında İstanbul'da Dünya Ormancılık Forumu'na ev sahipliği yaptık. Bu toplantıya dünyanın bütün ülkelerinden 3 bin delege katıldı. Çölleşmeyle mücadeleden, yeşil ekonomiye bir çok konu tartışıldı. Türkiye'de bu forumda aktif rol aldı. Bu platformlarda görev almamız, söz sahibi olmamız açısından önemli. Şu an görevlendirildiğimiz komisyonda 2 yılda bir toplanarak ülkelerin çölleşme, ormanların tahrifi, yeşil ekonomi, karbon emisyonları, toprak bozulumu, tarımın geliştirilmesi, meraların yönetilmesi ve ıslah edilmesi, toprak kullanımı, erozyonun önlenmesi gibi başlıklarda görüşmeler yapıyorlar. Türkiye'de bu görüşmelerde elindeki teknik ve bilimsel çalışmaları, üniversitelerin çalışmalarını oralarda sunuyor. Bu açıdan bu müzakerelere temsil noktasında katılmak son derece önem arz ediyor. Bizim açımızdan da ülkemizi temsil etmek hem onur hem de gurur verici."
UNCCD SÖZLEŞMESİ
17 Haziran 1994 tarihinde Paris'te kabul edilerek Aralık 1996'da yürürlüye giren sözleşmeye, Türkiye 1998 yılında 4340 sayılı yasa ile taraf oldu. Bölgedeki diğer ülkelerle yakın işbirliği içerisinde hareket etmeye ve bölgesel düzeydeki program ve projelere katılmaya özen gösteren Türkiye, sözleşmenin 4. Eki olan Kuzey Akdeniz Bölgesel Uygulamasında Arnavutluk, Kıbrıs, Yunanistan, İsrail, İtalya, Malta, Portekiz ve Slovenya ile birlikte yer alıyor. 193 ülke ile Avrupa Birliği'nin taraf olduğu söz konusu sözleşme, çölleşmeyle mücadele ve kuraklığın etkilerini hafifletmeyi amaçlıyor. İHA