NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’na döşenmesi için Rus yapımı tuvalet düzeneği satın aldı. Tuvalet idrarı içme suyuna dönüştürebiliyor.

İnsan idrarını içme suyuna dönüştürebilen tuvaletin son derece gelişmiş ileri düzey bir teknolojiye dayandığını açıklandı. NASA yetkilileri tuvaleti “Bir kentin su arıtma kapasitesini küçük bir odaya sığdıracak teknolojiye sahip” sözleriyle tanımlıyor.

Tuvalet halen UUİ’e kullanılan tuvaletin benzeri olduğu için astronotlar yabancılık çekmeyecek. Tuvalette her astronot için ayrı bir idrar borusu bulunuyor, boruya çekilen idrar daha sonra kimyasal olarak işlenerek içme suyuna dönüştürülüyor. Yeni tuvalet UUİ’nin ABD tarafında monte edilecek. Uzay tuvaleti, Dünya’dakilerden farklı bir oturma şekliyle öne çıkıyor. Astronotların uzayda oturur pozisyonda kalmaları zor olduğundan, tuvalet bacak ve kalçayı sabitleyecek şekilde tasarlandı.

NASA’nın 19 milyon dolar ödediği tuvalet uzay kurumunun Rus uzay ve enerji şirketi RSC Energia ile imzaladığı 46 milyon dolarlık anlaşmanın bir parçası.

Gazeteport