İnternet gün geçtikçe hayatımızın daha önemli bir bölümünü kaplamaya başladı.

İş adamlarından sokaktaki vatandaşa kadar hepimiz en basitinden elektronik postalarımıza bakmak, müzik dinlemek veya sadece gezinmek için interneti kullanıyoruz.

Ama teknolojinin bu nimetinden faydalanırken, gizlilik konusu büyük problem oluyor. Bazen hiç ummadığınız bir şekilde kişisel bilgileriniz başkalarının eline geçebiliyor. İşte bu durumu engellemek için alınabilecek 6 önlem:

1-Hangi bilgileri paylaştığınız konusunda dikkatli olun. Doğum tarihi ve posta kodu gibi küçük bilgiler hiç ummadığınız şekilde kimliğinizi deşifre edebilir. Facebook ve MySpace gibi sitelerde paylaştığınız masum bilgiler teknoloji tutkunları için sandığınızdan daha çok şey ifade ediyor.
2-Sosyal paylaşım sitelerindeki arkadaş listelerinize dayalı olarak ne yaptığınızı ya da kim olduğunuzu açığa çıkarabilen yazılım programlarına karşı dikkatli olun.Bazı durumlarda hoşlandığınız film ya da şarkılar listesi dahi güvenliğinizi tehlikeye atabilir.
3- İnternette hiçbir bilginin kaybolmadığını unutmayın. Resimleriniz, yaptığınız alaycı yorumlar hatta patronunuza dair yakınma ve itiraflarınız siber alemde sonsuza kadar kalacaktır. Bu yüzden bunları yaparken iyi düşünün.
4-Cookie'leri (bir web sunucusu tarafından bilgisayarınıza kaydedilen metin dosyası) bilgisayarınızdan temizlemeyi öğrenin. İnternet Explorer'da "araçlar" seçeneğine tıklayarak 'göz atma geçmişini sil' in.
5- Özellikle halka açık yerlerde kullandığınız bilgisayarlardan çıkış yapmadan önce 'göz atma geçmişini sil' meyi sakın unutmayın.
6-Banka şifreniz ya da kredi kartı numaranız gibi hassas bilgileri girerken kullandığınız ağın güvenli olup olmadığına dikkat edin. Kafe, restoran vs gibi yerlerde açık kablosuz ağ bağlantısı kullanırken bu bilgileri vermeyin. Bu bilgileri girdiğiniz sitelerin de güvenli olmasına dikkat edin.




ZAMAN
MERVE TUNÇEL- ZAMAN ONLINE