Samsun'da ortaokul öğrencileri, trafik kazalarında emniyet kemerinin açılmaması sonucu yaşanan boğulmaların önüne geçmek amacıyla suda otomatik açılan emniyet kemeri yaptı.


Samsun'da ortaokul öğrencileri, trafik kazalarında emniyet kemerinin açılmaması sonucu yaşanan boğulmaların önüne geçmek amacıyla, nem sensörleri kullanarak suya düşen araçlarda otomatik açılan emniyet kemeri yaptı.


Çarşamba ilçesindeki Gökçeçakmak Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Erhan Özer (13) ile 7. sınıfta okuyan Tunahan Akgün (12), projelerini Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğiyle düzenlenen "Bu Benim Eserim" projesi kapsamında hazırladı. Samsun'daki bölge finalinde "fizik" alanında birinci seçilen proje, Ankara'da yapılacak finallerde yarışacak.


Öğrencilerden Erhan Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, trafik kazalarında suya düşen otomobildeki emniyet kemerinin açılmaması sonucu boğulma yaşanabildiğini belirterek, bir yakınının bu şekilde yaşamını yitirmesi üzerine projeyle ilgili çalışmaya karar verdiğini anlattı.


Okuldan arkadaşı Tunahan Akgün ile taşıtlar suya düştüğünde, otomatik açılarak hayat kurtarabilecek emniyet kemeri sistemi oluşturduklarını belirten Özer, "Asıl amacı hayat kurtarmak olan emniyet kemeri, bazı durumlarda insanın canına mal oluyor. Biz de böyle bir sistem geliştirdik. Bu sistemimizin amacı, taşıtlar akarsu, göl, nehir gibi derin sulara düştüklerinde emniyet kemerinin otomatik açılarak olası can kayıplarının önüne geçmek" dedi.


"Bebek koltuklarında ve uçaklarda da kullanılabilir"


Tunahan Akgün ise taşıtların suya düşmesi durumunda en soğukkanlı kişinin bile panikleyebileceğini ve emniyet kemerinin takılı olduğunu unutup boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini aktardı.


"Şoförün aracını pert etmesi kabul edilebilir ama aracın şoförü öldürmesi kabul edilemez" diyen Akgün, sistemin çalışma şekline ilişkin şu bilgileri aktardı:


"Günümüzde araçların güvenilirliğine çok dikkat edilmekte. Biz de araçların güvenilirliğini yükseltmek için bu projemizi yaptık. Nem algılayıcı plakaları kullandık. Suyun iletkenliğinden yararlanarak emniyet kemerinin otomatik açılmasını sağlıyoruz. Aracın içi su almaya başlayınca nem sensörleri devreye giriyor ve emniyet kemeri üzerine yerleştirdiğimiz düzeneğe kablolar aracılığıyla sinyal gönderip, kemeri otomatik açıyor. Bu sistemi aracın 5 farklı yerine yerleştirmeyi düşünüyoruz. Çünkü aracın farklı şekilde düşebileceğini bilmeliyiz. Bu sistem bebek koltuklarında ve uçaklarda da kullanılabilir."
(AA)