Suyunu Boşa Harcama kampanyasının web sitesi susuzlukla mücadelede önemli bir rolü üstlenmiş durumda. Bir evde ne kadar su harcandığını ve ne kadar su tasarruf edilebileceğini hesaplayan web sitesi www.suyunubosaharcama.org, kısıtlı hale gelen su kaynaklarımızı kullanmada bir açıköğretim fakültesi işlevi görüyor.

TEMA Vakfı'nın evlerdeki gereksiz su tüketiminin önlenmesi için bireysel çabaların ne kadar büyük fark yaratacağına dikkat çekmek amacıyla başlattığı “Suyunu Boşa Harcama” kampanyasının web sitesi, su tasarrufu konusunda bireylere düşen görevleri maddelerken, bir ailenin bir yılda gereksiz yere ne kadar su harcadığının ve belirtilen önlemler alınırsa ne kadar su tasarruf edilebileceğinin hesaplanmasına imkan sağlıyor.

Türkiye'nin su kaynaklarını mantıksızca ve çevre duyarlılığından yoksun bir biçimde ortadan kaldırmasının ardından yapılan açıklamalar doğrultusunda yaşanacak su kesintileri Türkiye'nin gündemine otururken, TEMA Vakfı, başlattığı kampanya ile sadece bir kaç basit önlem ile evlerde tonlarca suyun kurtarılabileceğine dikkat çekiyor.

www.suyunubosaharcama.org web sitesini ziyaret edenler, evde suyu kurtarmanın on yolu, ne kadar su harcadığını hesapla, nasıl tasarruf edersin ve evin içinde sanal tur bölümleriyle karşılaşıyorlar. Evin içinde gerçekleştirilen sanal tur ile her noktada harcanan su miktarı görülebiliyor.

Sitede evde suyu kurtarmanın 10 basit yolu şu şekilde sıralanıyor:

1. Musluğu Açık Bırakmayın: Her gün sebzelerimizi elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkarsanız, çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir.

2. Bulaşıklarınızı Elde Değil Makinede Yıkayın: 4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 84 - 126 litre su harcarsınız. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26 - 40 ton suyu kurtarmanız demektir.

3. Diş Fırçalarken, Tıraş Olurken Suyu Kapatın: Diş fırçalarken ya da tıraş olurken, kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri, yılda kişi başı ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam ortalama 48 tondur.

4. Daha Kısa Duş Alın: 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 lt su harcarsınız. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton su kurtarırsınız.

5. Gereksiz Yere Sifon Çekmeyin: Tuvaleti çöp olarak kullanmayın. Dört kişilik bir ailenin her bir ferdi, günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse yılda 16 ton su harcamış olur.

6. Sifona Bir Şişe Yerleştirin: 1,5 litrelik bir şişeyi su ile doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Sadece bu basit bir önlemle bile yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz.

7. Duş Başlığınız Değiştirin: Yeni çıkan suyu daha iyi bir şekilde püskürten ekonomik duş başlıklarından alın. Böylece suyu daha az açarak daha tazyikli bir duş alabilirsiniz.

8. Muslukları Tamir Ettirin: Evdeki tüm muslukları su kaçırmadığından emin olum. Gerekirse tamir edin. Her saniye bir damla damlayan musluk yılda 1 ton su harcar.

9. Su Kaçaklarını Engelleyin: Evinizdeki ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca su harcar.

10. Çamaşır Makinesini Ekonomik Kullanın: Bir çamaşır makinesi tek bir çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az kursanız, yılda 9 ton suyu kurtarırsınız.