Kahramanmaraş’ın açık sözlü milletvekili Dr. Cafer Tatlıbal, Gaziantep ve Kayseri ile demiryolu ulaşımının sağlanmasına yönelik yapılan projelerin hayata geçirilmesinin mümkün olamayacağını söyleyerek, “Olmayacak duaya âmin diyerek halkımızı oyalamanın anlamı yok” dedi.

Tatlıbal şunları kaydetti: “Gaziantep’e 70 km mesafe ve duble yolumuz var. Osmanlı döneminden kalma demiryolu güzergâhını kullanarak bu mesafeyi 134 km’ye çıkartan trene hiç gerek yok. Hızlı tren ve raybüs projeleri hayat geçtiğinde maliyetini amorti eder mi bilmiyorum. Bu proje çok yüksek maliyeti bulur. Ayrıca rantabl (getirimli, verimli) olacağını da sanmıyorum. Maliyetini de amorti edemez. Bakanlık da projeyi onaylamadan önce fizibilite raporu hazırlayacaktır. Bakanlığın onay vereceğini pek sanmıyorum. Nitekim onaylayacak olsa da çok zaman alır. Olmayacak duaya âmin diyerek halkımızı oyalamanın anlamı yok.”

SABANCI: ARTISI OLMAYACAK

Kahramanmaraş’ta demiryolu taşımacılığı yapan tek firma olan HVS Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Veli Sabancı ise, Gaziantep ve Kayseri arasına yolcu ve yük taşıması yapacak hızlı tren projelerinin Kahramanmaraş’a artısının olmayacağını söyledi.

Sabancı: “Gaziantep’e karayolu ile 45 dakikada gidilirken düşünülen hızlı tren projesi pek yarar sağalamayacak. Çünkü trenle mesafe ve süre daha da uzayacak. Şu an mevcut kullanımda olan Gaziantep- Kahramanmaraş-Adana- Mersin tren yolu güzergahında iyileştirmeler yapılması yük ve yolcu taşımacılığına daha faydalı olacaktır” dedi.

İŞTE GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞEN HABERİN DETAYLARI:

‘HALKIMIZI OYALAMANIN ANLAMI YOK’

Kahramanmaraş’ın açık sözlü milletvekili Cafer Tatlıbal, Gaziantep ve Kayseri ile demiryolu ulaşımının sağlanmasına yönelik yapılan projelerin hayata geçirilmesinin mümkün olamayacağını söyleyerek, “olmayacak duaya amin diyerek halkımızı oyalamanın anlamı yok” dedi.

Tatlıbal, Kahramanmaraş-Gaziantep arasına düşünülen raybüs projesinde Osmanlı döneminden kalma olan ve mesafeyi 134 km’ye uzatan güzergah hakkında; “Mevcut olan ve rantabl olmayan bir şeyi yeni bir şeymiş gibi sunmak yersizdir. Yapılacak bir proje önce fizibilite çalışmaları yapılıp daha sonra kamuoyuna açıklanmalıdır” dedi.

Tatlıbal, Gaziantep arasına yapılacak raybüs projesinin rantabl olmadığını ve maliyetinin yüksek olacağını söyleyerek şöyle konuştu:

“Kahramanmaraş-Gaziantep arasında duble yol çalışmaları neredeyse tamamlandı. Gaziantep’e 70 km mesafe ve duble yolumuz var. Osmanlı döneminden kalma demiryolu güzergahını kullanarak bu mesafeyi 134 km’ye çıkartan trene hiç gerek yok.

Hükümetler artık yaptığı işin amorti edip etmediğine bakıyor. Hızlı tren ve raybüs projeleri hayat geçtiğinde maliyetini amorti eder mi bilmiyorum. Bu proje çok yüksek maliyeti bulur. Ayrıca rantabl olacağını da sanmıyorum. Maliyetini de amorti edemez. Bakanlık da projeyi onaylamadan önce fizibilite raporu hazırlayacaktır. Bakanlığın onay vereceğini pek sanmıyorum. Nitekim onaylayacak olsa da çok zaman alır. Olmayacak duaya amin diyerek halkımızı oyalamanın anlamı yok.”

GİRİŞ DEĞİL ÇIKIŞ SAĞLAR

Tatlıbal: “Kahramanmaraş’tan Gaziantep’e raybüs, Kayseri’ye de hızlı tren projelerinin hayata geçmesi şehrimize giriş değil şehrimizden çıkış sağlar.
Çünkü şunu kabul etmek lazım ki, Gaziantep ve Kayseri gelişmiş ve ana arter pozisyonuna sahip. Biz, şehrimizi ana arter yapmamız çok zor artık. Çünkü yıllar öncesinin yapılmayanlarını şu an gerçekleştirmek imkansız” şeklinde konuştu.

SAĞLIK VE DİNLENME MERKEZİ OLMALIYIZ

Tatlıbal; “Her platformda konuşulur; şehrimizi daha ileriye taşımak, marka yapmak. Bunu sağlamak için öncelikli olarak hızlı trene ihtiyaç yok. Kahramanmaraş’ın çıkış yolu; sahip olduğu doğa potansiyelini kullanmak olacaktır. Nasıl mı? Burayı sağlık ve dinlenme merkezi yaparak. Kaplıca şehri, turizm şehri, doğa sporları şehri, tarih şehri… Bunların hepsi gelişim için birer potansiyel” dedi.

SABANCI: ARTISI OLMAYACAK

Kahramanmaraş’ta demiryolu taşımacılığı yapan tek firma olan HVS Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Veli Sabancı, Gaziantep ve Kayseri arasına yolcu ve yük taşıması yapacak hızlı tren projelerinin Kahramanmaraş’a artısının olmayacağını söyledi.

Sabancı; “Gaziantep’e karayolu ile 45 dakikada gidilirken düşünülen hızlı tren projesi pek yarar sağalamayacak. Çünkü trenle mesafe ve süre daha da uzayacak. Şu an mevcut kullanımda olan Gaziantep- Kahramanmaraş-Adana- Mersin tren yolu güzergahında iyileştirmeler yapılması yük ve yolcu taşımacılığına daha faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.

Sabancı; “Önümüzdeki günlerde Ankara-Kayseri arasınsa yapılacak hızlı tren projesi Gaziantep ve Halep’e kadar ilerleyecek. Bu güzergâh, Kahramanmaraş’tan da geçmek zorunda. Dolayısıyla yeni bir yatırım yapmaya gerek kalmayacak” dedi. (KAYNAK: TİMUÇİN MERCANOĞLU / Kahramanmaraş'ta Bugün Gazetesi'nden alınmıştır.)