İzmir'de yaşayan Afşin'li Mehmet Yazgan, İstanbul Boğazı'ndan elektrik üretecek bir proje geliştirdi. Patentini de aldığı buluşuyla akan sudan baraj kurmadan elektrik üretilebileceğini söyleyen Yazgan, çevresinde 'mucit' olarak biliniyor.

Sistemini, 20 santimetrelik bir boru içinden geçen helezonlardan oluştuğunu anlatan Yazgan, buradan geçen suyun döndürmesiyle elektrik üretmek için gerekli hareketin elde edildiğini belirtti.

Buluşunu Ayrancılar'da bulunan piknik alanında denediğini söyleyen Yazgan, makinenin her akan suda kolaylıkla çalıştığını belirtti. Bir ev için klimalar dahil gerekli 5 KW'lık bir enerjinin 7-10 bin YTL'lik yatırımla elde edilebileceğini savunan Yazgan, "İmkan verilsin İstanbul Boğazı'nındaki akıntıdan elde edeceğim elektrikle Türkiye'nin ihtiyacın karşılarım. Bu buluşumda baraja veya setlere gerek yok. Suyun hızlı aktığı, rafting yapılan yerlerde dahi elektrik elde edilebilir" dedi.

Mucit Yazgan, en büyük isteğinin ödül almak olduğunu vurguladı. Yazgan, 30 yıl önce keşfettiği altını ıslatan çocuğu haber veren zil sisteminin bugün daha geliştirildiğini söyledi.

Yazgan, Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinden 1958'de İzmir'e geldi. Babası memleketinde gramafon, radyo tamiriyle uğraşıyordu. Mehmet Yazgan, baba mesleğini İzmir'de devam ettirdi. Eşi evhanımı olan Yazgan'ın üç çocuğundan Timuçin ve Gülçin diş doktoru, Yalçın ise iktisat mezunu.


haberler