Ulaştırma Bakanlığı, ülke genelinde tren, gemi, otobüs, metro ve hafif raylı sistemlerde geçerli olacak “ulusal toplu taşıma kartları”için kolları sıvadı.


Habertürk'ün haberine göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, toplu taşımada ses getirecekyenibir uygulamaiçindüğmeye bastı. Buna göre ülke genelinde tren, gemi, otobüs, metro ve hafif raylı sistemlerde geçerli olacak “ulusal toplu taşıma kartları” hazırlanacak. Vatandaş, hangiilegiderse gitsin cebindekiulusalkartla, toplu taşıma araçlarından bedeli karşılığında yararlanabilecek. Ulaştırma Bakanlığı, projeyle ilgili olarak bir süredir çalışma yapıyor. Kaynaklar, “ulusal kart”ın özellikle sık sıkseyahateden vatandaşlar içinbüyükkolaylıksağlayacağına dikkat çekti. Projenin önünde bazı engeller bulunduğunu belirten kaynaklar, bunların aşılması gerektiğini vurguladı.


SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?


Uygulama, öncelikle pilot iller Ankara, İzmir ve İstanbul’da devreye alınacak.Dahasonra diğer illeri de kapsayacak biçimde genişletilecek. Ankara’da oturan bir yurttaş, İstanbul’a ya da İzmir’e gittiğinde Ankara’da kullandığı “ulusal toplu taşıma kartı” İstanbul’da trene, metroya, deniz otobüsüne ya da belediye-halk otobüsüne binebilecek. Karttan, kullandığıkadarkontör düşecek. İlgili, belediyenin hesabına kontör işlenecek. Bakanlık kaynakları, “Her bir belediyenin ayrı ayrı işleyen toplu taşıma sistemleri ve buna ilişkin yazılımları var. Bu sistemlerin,yeniuygulamayauygunhale getirilmesi gerekiyor” dedi. Kartlar, PTT’nin yurt genelindeki binlercebayiive merkezinde satılacak. Kartlarda, erişim sorunu yaşanmayacak.