Bilgi Üniversitesi Bilişim Hukuku Öğretim Görevlisi Murat Göçe, ''siber'' saldırıda en büyük zararı gelişmekte olan ülkelerin gördüğünü söyledi.


Göçe, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde (KSÜ) düzenlenen ''İnternetten gelen tehlikelerin sosyal hayatımıza etkileri ve bunun Türk Ceza Yasası'ndaki yeri'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bilişim bakanlığı olmayan nadir ülkelerden biri olduğunu öne sürdü.


Dünyada günde ortalama 50 bin zararlı yazılım üretildiğini buna karşın bunlarla mücadelede ortalama 3 bin 500 yazılım geliştirildiğini kaydeden Göçe, internet kullanıcıların bu ortamdan gelebilecek tehlikelere karşı duyarsız kalamayacağını ve gerekli çabayı göstermesi gerektiğini ifade etti.


İnternet ortamında gayri ahlaki ve hukuki bir sürecin işlediğini belirten şöyle konuştu:


''Özellikle ''siber'' saldırılara karşı ülkemizde yeterli çalışmalar yapılmamakta. Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı en büyük tehlikelerden biri olarak ''siber'' tehlikenin ifade edilmesine rağmen önemli adımlar atılamadı. Türkiye'nin ilk tehdidi ''siber'' tehditlerdir. Ülkemizde olduğu gibi dünyada da ''siber güçler'' bir tehdit olmaya başladı. Çünkü bir bakıyorsunuz bu saldırılarda bir tren istasyonunu çökertiyor, bir bakıyorsunuz İspanya Havayolları'na ait bir uçağı düşürebiliyor veya Kanada'nın uçaklarının kaldırmasını engelliyor. Hatta Amerika'da elektriklerin kesilmesine neden oluyorlar.''


Çin, Tayvan ve Türkiye'nin ''siber'' saldırılardan etkilenen ülkelerin başında geldiğini anlatan Göçe, Hollanda, Portekiz ve Danimarka'nın ise en az etkilenen ülkeler olduğuna dikkati çekti.


Kültür seviyesi ileri ülkelerin ''siber'' saldırılara karşı daha bilinçli olduğunu vurgulayan Göçe, ''Siber'' saldırıda en büyük zararı gelişmekte olan ülkeler görüyor. Türkiye bu konuda çok zarar görüyor ve bir çok insanın emeği ve parası heba oluyor. Bundan 5 yıl önce Türk Silahlı Kuvvetlerini Koruma Derneği 5 milyon doları Ruslar'a kaptırıldı. Sürekli alın teriyle kazanılan paralar bilinçsizlik yüzünden yurt dışına kaçıyor. Dünyada en fazla hackerlık yapan ülke Çin'dir. Aslında en çok zarar gören ülkeler aynı zamanda en fazla saldırı yapan ülkelerdir. Çinli hackerlerin en çok saldırdığı yer ABD'dir. Çinlilerin işi gücü ABD'deki kullanıcıları saldırmaktır. Rusların da Türklere saldırmak gibi bir derdi var. Biz Türkler de daha çok Yunanlılara saldırırız. Bir yandan da biz saldırıyoruz ama Ruslar da bize saldırıyor'' diye konuştu.


İnsanların internet ortamında izledikleri filmlerin başına sorunlar açtığını dile getiren Göçe konuşmasını şöyle tamamladı: ''


''İnternetten bir müzik parçası yüklendiğinde kötü niyetli bir hacker varsa size o programı çalıştırmak için bir virüs gönderir. Biz de alışkanlıklarımızdan dolayı hemen kabul ederiz ve sistem çöker bilgiler gider. Birde dosya isimlerinde oynamalar yapılmaktadır. Çok iyi bildiğiniz bir ismin harfinde oynama yapılarak insanlar aldatılır. Artık hackerler güvenilir sitelere virüsleri yüklüyorlar. Kullanıcıların ''bana bir şey olmaz'' sözü insanların başına çok büyük işler açıyor. En büyük zararlar da güvenilir sitelerden geliyor. Bütün bu olumsuzlukların önüne geçebilmek için bilgisayarda mutlaka anti virüs sistemini kurmamız ve güncellememezi gerekiyor.'' (www.kanal46.com)