Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, İl Başkanlığındaki nöbetçi vekil uygulamasında yaptığı konuşmada, mühendislere uzmanlık sınavı getirilmesini önerdi.


KAYSERİ (AA) - AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, mühendislik fakültelerinden mezun olanlara, Tıpta Uzmanlık Sınavı'na benzer bir sınav sisteminin uygulanması gerektiğini söyledi.


Kayseri İl Başkanlığı tarafından başlatılan nöbetçi vekil uygulaması kapsamında basın toplantısı düzenleyen Bakır,  17 Ağustos depreminin yıl dönümünde, acıların hale taze olduğunu belirtti.


Bakır, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla bugün Bursa başta olmak üzere pek çok şehirde kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde deprem riski taşıyan binaların yıkımına başlandığını dile getirdi. 


Hiç bir iktidarın oy kaybedeceğini bile bile kentsel dönüşüme cesaret edemediğini vurgulayan Bakır, "Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bu siyasi iradesi ve bu kararlılığı takdire şayandır. Başbakanımız Türkiye'nin hantal sağlık sistemini erişilir hale getirdi. Milli gelir son 10 yılda üç kattan fazla arttı. Tüm kazanımlarımızı 45 saniye sürecek bir İstanbul depreminde kaybedebiliriz. Kentsel dönüşüm kapsamında sağlıksız binaların yıkılmasıyla artık bir vatandaşımızın dahi depremde hayatını kaybetmesini istemiyoruz. Hükümetimiz bu çerçevede son sürat çalışmalar yapıyor. Başbakanımızın bu vizyonu Nobel'i hak eden büyük bir irade ve büyük bir vizyondur" şeklinde konuştu. 


Türkiye'deki mühendislik çalışmalarına değinen Bakır, mühendislik fakültelerinden mezun olanlara, Tıpta Uzmanlık Sınavı'na benzer bir sınav sisteminin uygulanması gerektiğine dikkat çekti.


Bakır, şunları kaydetti:


"Kentsel dönüşümle ilgili büyük bir sorun var. Önümüzde büyük bir yapı stoğu var. Çürük binaların bir an önce yıkılması yerine yenilerinin yapılması lazım. Yapı denetimi de büyük önem taşıyor. Ülkemizde profesyonel mühendislik sistemine geçilmesi elzemdir. Zira yeni mezun bir mühendisin hemen proje çizme hakkına kavuşması bir takım sorunları da beraberinde getirecektir. ABD'de bu uygulamanın güzel bir örneği vardır. En az 5 yıl iş tecrübesi ve çeşitli kurslardan sertifika alma mecburiyeti getirildikten sonra profesyonel mühendis olarak imza yetkisine kavuşuluyor. Mühendislik fakülteleri arasında bir standart sağlanması için böyle bir sınavın uygulanması çok yararlı olacaktır."