Araban Ovasında 3 bin 600 dekar alanda zeytin hasadına başlandı.


GAZİANTEP (AA) - Araban ilçesinde 3 bin 600 dekar alanda zeytin hasadına başlandı.


Araban Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür vekili Zeynel Güneş, zeytin hasadı yapılan bahçeleri gezdi, incelemelerde bulundu. 


Güneş, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede 2006 yılına kadar bin dekar olan zeytin dikim alanının yeni kurulan bahçelerle 3 bin 100 dekara yükseldiğini söyledi.


Zeytinliklerin yeni olmasının da etkisiyle ağaç başına ortalama 1-2 kilogram ürün alındığını ifade eden Güneş, üreticilerin ürünlerini genelde yağ olarak değerlendirdiklerini belirtti.


Güneş, "Önümüzdeki yıllarda bu mevcut zeytin alanlarından önemli miktarda yağ üretimi hedeflenmektedir. Ayrıca zeytin yağına destekleme ödemeleri de yapılmaktadır. Zeytin üreticilerimiz hasattan sonra gerekli evraklarla Müdürlüğümüze müracaat ettikleri takdirde kilogram başına 0.60 TL destekleme ödemesi almaktadır" dedi.


Ürün bir yılda 10 kat arttı


Zeytin üreticilerinden Kamber Kılıç da ilçede zeytin ekiminin yaygınlaşmasıyla insanların buna paralel zeytinyağı tüketiminin de arttığına dikkat çekti.


Araban Ovasındaki Çat Deresi Mevkisinde 155 dekarlık arazisini 2006 zeytinlik haline getirdiğini ifade eden Kılıç, şunları söyledi:


"Zeytin bahçemde ilk hasadı 2012 yılında 1 ton 300 kilogram olarak yapmıştım. Bu yıl hasat döneminde de 15 ton zeytin elde ettim. 2 yıl sonra da yaklaşık 100 ton zeytin hasadı yapmayı tahmin ediyorum. İlçede zeytin üretimi her geçen yıl artıyor. Ürünlerimizi ilçeden kamyon ve traktörlerle Nizip'e götürüp fabrikalarda zeytinyağı haline getiriyoruz."


Kılıç, ilçede yaygınlaşan zeytin üretimi doğrultusunda zeytinyağı fabrikası kurulması için destek beklediklerini kaydetti.


(AA)