Kayseri hayvanat Bahçesi'nde bakıcılar tarafından düzenli olarak beslenen ve sıcak bir barınakta misafir edilen 5 boz ayı, çetin kış şartlarının yaşanmasına rağmen kış uykusuna yatmadı.


KAYSERİ (AA) - Kayseri Büyükşehir Belediyesi Anadolu Harikalar Diyarı'ndaki hayvanat bahçesindeki boz ayılar, aşırı soğuklar yaşanmasına rağmen kış uykusuna yatmayı unuttu.


Anadolu Harikalar Diyarı Hayvanat Bahçesi Müdürü ve Veteriner Hekim Hilal Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 ay önce Kayseri'ye getirilen 2'si yetişkin 3'ü yavru olmak üzere 5 boz ayıyı misafir ettiklerini söyledi.


Boz ayıların doğal yaşam alanlarında kasım-aralık aylarında kış uykusuna yattığını, mart ile nisan aylarında da tekrar uyandıklarını belirten Akbaş, Kayseri Hayvanat Bahçesi'nde kalan hayvanların çetin kış şartlarına rağmen uykuya yatmadıklarını ifade etti.


Hayvanat Bahçesi'nde, hayvanlar için doğal yaşam alanı oluşturmaya çalışsalar da bunu birebir sağlamalarının mümkün olmadığına dikkati çeken Akbaş, şunları kaydetti:


"Hayvanat bahçesi koşulları hayvanların rahatı ön planda tutularak planlanıyor. Ayıların bulunduğu ortamda da ısı şartları çok çok iyi. Dışarı soğuk olsa da barınakların içi 32 derece ısıya sahip. Ayrıca beslenme konusunda da herhangi bir problem yaşamıyorlar. Yiyecek bulma gibi bir kaygıları, sıkıntıları yok. Bundan dolayı da ayılar vücutlarını kışa hazırlama ihtiyacı hissetmiyor. Yani rahatları yerinde. Yiyecek ve barınma sıkıntısı yaşamayınca kış uykusuna da yatma ihtiyacı hissetmiyor, uykuyu unutabiliyorlar."


Ayıların yaban hayatında yaz döneminden itibaren kış uykusuna hazırlanmaya başladıklarını ifade eden Akbaş, yaz aylarında daha yağlı besinler tüketerek kış için vücutlarında yağ depoladıklarını ve bunu da yaklaşık 5 ay süren uyku süresi boyunca tüketerek hayatta kaldıklarını vurguladı. Ayıların kış uykusunda vücutlarında biriktirdikleri yağın günlük 200-300 gramını proteine çevirerek hayatta kaldıklarını belirten Akbaş, ancak Hayvanat Bahçesi'nde ortam nedeniyle vücutlarında yağ biriktirmelerine gerek kalmadığını söyledi.


Meyve ve sebzeyle besleniyorlar


Hayvanat bahçesinde ayıları düzenli olarak brokoli, ıspanak, marul, elma, armut, havuç gibi meyve ve sebzelerle besledikleri için vücutlarında yağ oluşmadığını dile getiren Akbaş, "Normalde ayılar balığı çok sever ama biz birçok kez balık vermemize rağmen kesinlikle yemiyorlar. Kırmızı et asla tüketmiyorlar. Çok nadiren tavuk eti yiyorlar. Barınaklarına bıraktığımız tavuk etleri bazen günlerce kalabiliyor. Ama meyve veya sebze bıraktığımızda hemen anında tüketiyorlar. Bu da ayıların vücudunda yağ depolamalarını engelliyor" diye konuştu.


Ayrıca ayıların doğal yaşamda uyku için sessiz bir mağarayı tercih ettiğini belirten Akbaş, hayvanat bahçesinde sürekli ziyaretçi ve bakıcıların onlarla ilgileniyor olmasından dolayı böyle sessiz bir ortamın olmadığını, bu durumun da kış uykusuna yatmalarına engel olduğunu söyledi.


Kış uykusuna yatmayan ayılarda herhangi bir fizyolojik değişiklik ve saldırganlık gözlemlenmediğini ifade eden Akbaş, aksine daha eğlenceli olduklarını ve ziyaretçiler ve bakıcılarla oyun oynamayı çok sevdiklerini belirtti.


(AA)