Hatay’da, çadır kentteki mini imalathanede kazak, atkı, şal ve bere gibi çeşitli kıyafetler ören Suriyeliler, ürünlerini satacak pazar arıyor.


HATAY (AA) - Yayladağı ilçesindeki çadır kentte oluşturulan mini imalathanede kazak, atkı, şal, bere gibi çeşitli kıyafetler ören Suriyeliler, ürünlerini satacak pazar arıyor.


Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan ve buradaki çadır kentlerde yaşamlarını sürdüren Suriyeli kadınlar, tesis yönetimi tarafından açılan örgü ve dikiş-nakış gibi kurslarla kampta geçen hayatlarını dolu dolu geçirmeye çalışıyor.


Yaklaşık 1,5 yıl önce hayırseverler tarafından bağışlanan 10 örgü makinesiyle, çadır kent içerisinde mini bir imalathane oluşturan Suriyeli kadınlar, hem meslek öğreniyor hem de ailelerinin kıyafet ihtiyacını karşılıyor.


Suriye’nin Lazkiye kentinde örgü işiyle uğraşan ve iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan Muammer Cindi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye’deki işini burada devam ettirebildiği için mutlu olduğunu söyledi.


Örgü imalathanesinde Suriyeli kadınlara örgü işini öğretmek amacıyla kurslar verdiğini kaydeden Cindi, çadır kentteki birçok kadının örgü eğitimi aldığını, 5 kadının da usta düzeyine kadar gelerek, diğer kadınlara eğitim verebildiğini belirtti. 


Pazar arıyorlar


Örgü öğrenmek isteyen kadınlara zaman zaman eğitim vermeye devam ettiğini anlatan Cindi, "İmalathane, zamanını boşa geçirmek istemeyen kadınlar için güzel bir uğraş yeri oldu. Kadınlar, burada çocuklarına, eşlerine kıyafetler örüyor. Bizler de yetim çocuklara çeşitli kıyafetler yapıp hediye ediyoruz. Yaklaşık 1,5 yıllık çalışma sonunda şuan seri üretim yapacak kapasiteye geldik. Kazak, atkı, bere, şal, tunik ve çocuk kıyafetlerine kadar birçok ürün yapabiliyoruz. En büyük problemlerimiz, ürünleri satacak pazarın olmaması. Ayda 600 ürün yapacak kapasitemiz var. Pazar bulunduğu takdirde, hem Suriyelilere bedava giysi yapacağız hem de Suriyeli kadınlara gelir sağlamış olacağız. Bu emeklerimizin boşa gitmesini istemiyoruz."


Ürünlerine pazar bulmak için bazı girişimleri olduğunu ancak çözüm bulamadıklarını aktaran Cindi, yaptıkları giysilerin satışı için hayırsever iş adamlarından destek istediklerini sözlerine ekledi.


(AA)