AKPM Göçmen, Mülteciler ve Yerlerinden Edilmiş Kişiler Komisyonu Raportörü Fransız Milletvekili Jean Marie Bockal Suriyelilerin kaldığı çadırkenti inceledi.



HATAY (AA) – Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Göçmen, Mülteciler ve Yerlerinden Edilmiş Kişiler Komisyonu Raportörü Fransız Milletvekili Jean Marie Bockal ile AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, Hatay'da, Suriyelilerin kaldığı çadır kenti ziyaret etti.


TEKEL kampında Yayladağı Kaymakamı Turan Yılmaz ve AFAD İl Müdürü Halil Yücelen tarafından karşılanan heyet, kamp içerisinde incelemelerde bulundu. Basına kapalı gerçekleşen ziyarette heyet, Suriyeli temsilcilerle de görüşüp, yetkililerinden bilgi aldı.


Ziyaret sonrası basın açıklaması yapan Dişli, meslektaşı Bockal’ın yurt dışında mülteci durumunda olan Suriyelilerin yaşam koşullarını ve durumlarını inceleyen bir rapor hazırlayacağını, kendisinin de o rapora fikir vereceğini kaydetti.


Uluslararası kuruluşlara bu coğrafyadaki dramı hatırlatmak gerektiğini belirten Dişli, şöyle devam etti:


“Özellikle Avrupa Konseyi’ne üye ülkelere buradaki dram hakkında bir fikir vermeye çalışacağız. Az önce görüştüğümüz kampta kalan Suriyeli temsilciler, Şam’daki bu sabah kimyasal silahlarla hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını gösterdiler. Tabii Türk milleti olarak hem buradaki Suriyelilerin hem de oradaki Suriyelilerin üzüntülerini paylaşıyoruz. Buradaki yaşamlarını kolaylaştırmak için Türk Kızılayı, AFAD, UNICEF ve ilgili diğer bakanlıklarımızın işbirliğiyle gerekli gayreti gösteriyoruz.


Amacımız buradaki durumu Avrupa Parlamenter Meclisi’ne oradan da belki Avrupa Parlamentosu’na ve diğer uluslararası kuruluşlara ulaştırabilmek. Bu yükün BM’ye üye devletlerle birlikte paylaşılmasını ve verilmiş olan sözlerin tutulmasını sağlamak ve bu travmanın, zulmün bir an önce durması için uluslararası kuruluşları harekete geçirebilmek için buradayız.”


Meslektaşı Dişli’nin tüm söylediklerine harfiyen katıldığını belirten Bockal, dün Lübnan’daki kamplarda incelemelerde bulunduğunu bugün de Türkiye’ye geldiğini belirtti.


Türkiye’deki örgütlenmenin, misafirperverliğin kendisini son derece etkilediği ifade eden Bockal,"İnsancıllığı, en iyi koşulların sağlanması için gösterilen çabalar beni çok derinden etkiledi. Bunun kanıtını da zaten az önce görüştüğümüz Suriyeli temsilcilerden dinledik. Avrupa Konseyi, bizim ortak parlamentomuz. Bu aynı zamanda geniş Avrupa'nın Parlamentosu. İnsanların hakları ve yaşamları üzerine söz alabileceğimiz, konuşabileceğimiz bir arena. Daha geniş kitlelere sesimizi duyurabilmemiz için daha yüksek sesle konuşmamız lazım" diye konuştu.


Şam'daki kimyasal siyah kullanıldığı iddialarına yönelik Bockal, şunları kaydetti:


"Burada aynı ülkede yaşayan insanlar arasında bir savaşın söz konusu. Bunlar tamamen canice davranışlardır. İnsanların en temel haklarına en temel özgürlüklerine tecavüz eden davranışlardır. Bir kez daha görüyoruz ki kadınları ve çocukları hedef alan canice davranışlardır. Bu tür korkunç şeyler yaşandığı zaman uluslararası toplum olsun, Avrupa olsun, biz parlamenterler olsun, bu yaşananlar karşısında kayıtsız kalmak söz konusu dahi olmamalıdır."


Heyet, basın açıklaması sonrası ilçeden ayrıldı.