Adıyaman'da Nemrut Dağı Milli Park sahasında daha önceden fotokapan ile görüntülenen ve nesli tükenmekte olan çizgili sırtlan, GPS vericisi ile izleniyor.


Bölgede varlığı bilinen ancak tespiti yapılamayan çizgili sırtlan, 20 Mayıs 2013 tarihinde Adıyaman'da görüntülenmişti. Nemrut Dağı Milli Park sınırında bulunan bir mağaraya kurulan fotokapanla görüntülenen çizgili sırtlan, artık uydudan takip edilecek.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Enstitüsü'nün ortaklaşa yürüttüğü "Ulusal Biyoçeşitliliğin ve Gen Kaynaklarının Korunması Hedefleri Doğrultusunda Büyük Memeli Türlerinin Araştırılması, Korunması ve Yönetimi Projesi" kapsamında, Türkiye'de ilk kez bir çizgili sırtlana GPS vericili tasma takıldı.


Daha önceden fotokapanla görüntülenen çizgili sırtlan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı görevlileri tarafından önce uyuşturucu iğneyle bayılttı. Bayıltılan sırtlana görevliler GPS takarak, hayvanı yeniden doğaya salıverdi.


Yapılacak çalışmayla çizgili sırtlanlara dair yaşam alanları, beslenmeleri, üremeleri başta olmak üzere yaşamsal verilerine ulaşılması amaçlanıyor.(İHA)