Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Çocuk Hakları Birimi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nü her yıl olduğu gibi bu yıl da çocuklara yönelik etkinliklerle kutladı.


İki hafta süren etkinlikler, Çocukların birlikte yaptığı aşure ile başlayıp, kukla tiyatrosu gösterileri, okullarda kukla ile farkındalık çalışmaları, kukla oynatma atölyeleri ile devam etti ve kukla yapım atölyeleri ile sona erdi.


Binlerce çocuğun katıldığı etkinliklerde çocuklar hep güldü. Okullarda Kukla Fiko ile yapılan farkındalık çalışmalarında 6 bin 580 çocuğa ulaşılırken, “İçimizdeki Renkler” adlı kukla tiyatrosu gösterilerinde bin 350 çocuğa ulaşıldı. Bazen palyaçoların, bazen kuşların, bazen de at kuklalarının yapıldığı atölyelere katılan 300 çocukta değişik kuklalar yaparken hayal güçlerinin sınırlarını zorladılar. Atölyelerde kendi oyuncaklarını yaparken yaşadıkları duyguları dile getiren çocukların büyük çoğunluğu ilk kez kendisi için bir oyuncak yaptığını ve çok mutlu olduklarını dile getirdiler. Oyuncakları ile hiç vakit kaybetmeden oynamaya başlayan çocukların yüzlerindeki mutluluk görülmeye değerdi.


“Çocuğun en temel hakkı çocuk olma hakkıdır” diye başlayan ve çocukların oyun hakkına dikkat çekmek isteyen etkinliklerle ilgili olarak, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sema Marangoz, “Çocuklara sunulan her hizmetin en iyisini sunmak için çalışıyoruz, Büyükşehir Belediyesinde çocuklara yönelik pek çok hizmet üretiliyor, biz de çocuklarla kültür sanat ve spor etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Dünya Çocuk Hakları Günü etkinliklerinde de çocukları kendi hakları konusunda bilgilendirmek ve farkındalıklarını artırmayı amaçladık. Çocuk haklarına dikkat çekmek için, ilgi uyandırmak için yaptığımız çalışmalar sırasında binlerce çocuğa ve öğretmenlere çocuk hakları kitapçıkları dağıttık. Bu bilgilerin evlere ebeveynlere ulaştığında etkisinin katlanarak artacağına inanıyoruz” dedi.


Çocukların heyecanla yapıp sevinçle oynadıkları kuklalar, SODES Çocuk Sanat Merkezi atölyelerinde yapıldı. Büyükşehir Belediyesinin Gaziantep Valiliği Koordinasyonunda Kalkınma Bakanlığının finansmanı ile yürüttüğü Çocukları Sanatla Buluşturan Merkez olarak adlandırılan Çocuk Sanat Merkezi Projesi de çocuklara fiziksel olduğu kadar ruh sağlığı açısından da sağlıklı bir gelişim süreci yaşamaları için elverişli ortamlar ve fırsatlar temin etmek için yürütülen projelerden biri.


Daire Başkanı Sema Marangoz “Resim, Müzik, El Sanatları, tiyatro gibi sanatın pek çok dalı ile çocukları buluşturan bu merkezin kapıları öncelikli olarak dezavantajlı çocuklar olmak üzere tüm çocuklara açık. Onların çocukluklarını yaşarken, yeteneklerini keşfetme ve geliştirme fırsatı bulabildikleri ve sanatın aydınlık yüzü ile buluştukları, aynı zamanda her türlü zararlı alışkanlıklardan uzak kalmalarına vesile olabilecek olan Çocuk Sanat Merkezi'mizin sürdürülebilir bir merkez olması için çalışıyoruz” diye konuştu.(İHA)