Hababam Sınıfı filmlerinde rol olan oyuncular "İnek Şaban" karakteriyle sinemaseverlerin hafızasında yer edinen, Türk sinemasının unutulmaz ismi Kemal Sunal'ı anlattı.


MALATYA (AA) - Hababam Sınıfı filmlerinde rol olan oyunculardan Tuncay Akça, Ercan Gezmiş, Tayfun Akalın, Dilaver Gür, Mehmet Çatay, Ümit Doğru ve Gazanfer Şener, filmdeki "İnek Şaban" karakteriyle sinemaseverlerin hafızasına kazınan Türk sinemasının unutulmaz ismi Kemal Sunal'ı anlattı.


Hababam Sınıfı'nın oyuncuları Akça, Gezmiş, Akalın, Gür, Çatay, Doğru ve Şener, Sunal'ın filmlerinde giydiği elbiselerin ve kullandığı aksesuarların yer aldığı serginin açıldığı ve ünlü oyuncunun anısına bir filme halk ödülü verilmesinin planlandığı "4. Malatya Uluslararası Film Festivali"nde bir araya geldi.


Akça, AA muhabirine, Kemal Sunal'ı anlatmanın çok zor olduğunu belirterek, "Kemal Sunal'la beraber yaşamak, onun dünyasına girmek lazım" ifadesini kullandı.


Hababam Sınıfı filminde "Bacaksız" karakterini canlandıran Akça, "Kemal Sunal'la beraber oynamak vardı. Biz o sıcaklığı, o içtenliği yaşadık" dedi.


Kemal Sunal'ın birçok filminde rol aldığını ifade eden Akça, "Oğlunu, arkadaşını, mahalle sakinini oynadım. Kemal ağabey, daha çok gülen ve güldüren, sonra durum komedisi ve kara mizahı oynayan bir kişi oldu" diye konuştu.


Akça, Sunal'ın güldürürken düşündüren bir sanatçı olduğunu vurguladı.  


Filmde "Kalem Şakir"i oynayan Tayfun Akalın ise 4. Malatya Uluslararası Film Festivali'ne ikinci gelişleri olduğunu, bu defa merhum Kemal Sunal için geldiklerini söyledi.


Akalın, Sunal'ın dünyada eşine ender rastlanabilecek bir kişi olduğunu belirtti.


Oyunculardan Dilaver Gür de Malatya'da yaşadığını ifade ederek, "Arkadaşlarımla geçen sene Münir Özkul için buradaydık. Arkadaşlarım, bu yıl da Kemal Sunal'ı anmak için geldi. Güzel bir etkinlik" dedi.


Gür, sinemaseverlere Kemal Sunal Sergisi'ni gezmelerini önerdi.


Mehmet Çatay ise birkaç neslin Kemal Sunal'ın filmleriyle büyüdüğünü söyledi. 


Hababam Sınıfı'nın, bazı sinemalarda 60 hafta arka arkaya gösterildiği dönemler olduğunu dile getiren Çatay, "Bunlar, hakikaten her aileye, her insana, herkese hitap edebilen özelliği olan filmlerdi" diye konuştu.


"Postal Rıza" karakterini canlandıran Ercan Gezmiş de Sunal'la ilgili şunları söyledi:


"Rahmetli Kemal ağabeye filmde ayakkabının altını kaldırarak, kopyayı veren kişi benim. Hatta bu aramızda devam etti. Özel konuları, ayakkabımın altına yazar, Kemal ağabeye gösterirdim. Bizler Hababam Sınıfı filmlerinde oynayan oyuncular olarak o onuru taşıyoruz. Ben Kemal ağabeyle aynı semtte oturuyorum. Eşi hala aynı semtte oturur. Kemal ağabey, sokağa çıktığı zaman tanıyamazdınız çünkü çok ciddi bir insandı. Sinemadaki, perdedeki Kemal Sunal'la, özel hayatındaki Kemal Sunal arasında inanılmaz fark vardı ama ne zaman yönetmen 'motor' deyince o ciddi Kemal Sunal giderdi, sizin bildiğiniz Kemal Sunal gelirdi."


- "Çok içine kapanıktı"


Ümit Doğru da ikinci filmden sonra Hababam Sınıfı'na katıldığını belirtti. "Hababam Sınıfı Uyanıyor" adlı filmde yer aldığını hatırlatan Doğru, Sunal'ın sette "motor" denildiğinde bambaşka bir insan olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:


"Ama 'stop' denildiği zaman daha çok içine kapanıktı. Çok fazla kimseyle sohbet etmeyen ancak soru sorduğunuz zaman cevap alabildiğiniz, espriler yapmayan, çok nadir konuşan ama inanıyorum ki hepimize karşı da sevgisi yoğun olan ve bizimle çok alçak gönüllü bir şekilde ilişkiler kuran, çok değerli bir sanatçıydı. Asık denilebilecek bir suratla daha çok set arasında dururdu. Çalışma vakti geldiğinde de herkesin sevdiği Kemal Sunal olarak kendisine düşen rolünü oynardı."


- "Kemal ağabey, ciddi bir arkadaştı"


Oyunculardan Gazanfer Şener ise Hababam Sınıfı'nın birinci ve ikinci filmlerinde "Kikirik" karakterini canlandırdığını söyledi.


Sunal'ın filmlerinde halkı oynadığını belirten Şener, "O bunu yaptığı için büyük bir sanatçıydı. Kemal ağabey, ciddi bir arkadaştı. O sadece rolünü yapıyordu" dedi.


 


(AA)