İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki havuç tarlalarında da çalışarak ekmek parası kazanıyor.


HATAY (AA) - Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle, yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan, sığındıkları yerlerde yardım kuruluşlarının destekleriyle ayakta kalmaya çalışan Suriyeliler, ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çalışıyor.


Türkiye'nin önemli havuç üretim merkezlerinden biri olan Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki tarlalarda da çalışanlar arasında Suriyeliler de yer alıyor.


Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen mevsimlik işçilerle çalışan Suriyeliler, kazandıkları parayla ailelerine katkı sağlayarak savaşın tüm kötü izlerine rağmen hayata tutunmaya çalışıyor.


Türkiye'nin havuç ihtiyacının önemli kısmını karşılayan Kırıkhan'da hasat dönemine giren üreticiler, maddi sıkıntı yaşayan birçok Suriyeliye iş olanağı sağladı.


Suriyeliler mevsimlik işçilerle birlikte, sabah erken saatlerde havuçları çapalayarak, topraktan çıkarıp çuvallara dolduruyor. Traktörlerle fabrikalara taşınan ve büyük su havuzlarında yıkanan havuçları paketleyen işçiler, ürünü tüketime hazır hale getiriyor.


Çatışmalardan dolayı Suriye'nin Hama kentinden kaçarak Kırıkhan'a yerleşen Fatma El Hüseyin (46), AA muhabirine yaptığı açıklamada, havuç işinin kendileri için önemli bir kazanç kapısı olduğunu söyledi.


"Türk halkına teşekkür ediyoruz"


Suriye'deki yönetimin halkına uyguladığı şiddet nedeniyle çok sayıda insanın kaçmak zorunda kaldığını ifade eden El Hüseyin, "Suriye'deki savaştan kaçarak Kırıkhan'a sığındık. Burada havuç işiyle uğraşarak, ailemizin geçimini sağlamaya çalışıyoruz. Yapabileceğimiz başka bir şey yok. Burada bizi misafir eden ve Suriye halkına sahip çıkan Türk halkına teşekkür ediyoruz. Tek isteğimiz savaşın bir an önce son bitmesi ve kendi memleketimize dönmek" dedi.


Mevsimlik işçiler için de önemli bir geçim kaynağı olan havuç hasadı için Şanlıurfa'dan gelen Ayşe Kaya ise (27) hemen hemen her yıl, ekiminden hasadına kadar geçen sürede havuç işiyle uğraştıklarını aktardı.


Havuç işinden performansa göre kilo başına para aldıklarını ifade eden Kaya, "Altı yıldır havuç işinde çalışıyorum. Tarlalarda mevsimine göre birçok işi yapıyoruz. İşte bizimde hayatımız böyle geçiyor. Ailemin maddi durumu iyi olmadığı için hasat mevsimlerinde buraya geliyoruz. Kazandığım parayla aileme destek oluyorum" dedi.


(AA)