50 Bin Suriyeli ’Hayad’la Hayata Tutunuyor.


Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Hatay’ın Kırıkhan ilçesine yerleşen yaklaşık 50 bin Suriyelinin yardımına, ilçe halkı tarafından kurulan Hatay Yardımlaşma Derneği (HAYAD) koşuyor. 4 yıl önce Rahmi Vardı tarafından kurulan dernek, aradan geçen zamanda devletten yardım almadan ilçedeki Suriyelilerin tüm ihtiyacını karşılamaya çalışıyor.
Kırıkhan’da yaşayan Suriyelilere yardım amacıyla kurulan ve 20 gönüllü personeli ile Suriyelilerin her türlü ihtiyacını karşılamaya çalışan HAYAD Başkanı Rahmi Vardı, dernek bünyesinde okuldan hastaneye, eczaneden fırına kadar her türlü imkanın bulunduğunu söyledi.
Derneğin kuruluşu hakkında bilgiler veren HAYAD Başkanı Rahmi Vardı, "Derneğimiz 4 yıl önce kuruldu. Ensar muhacir platformu olarak başladı, şimdi Hatay Yardımlaşma Derneği olarak devam ediyor. Kırıkhan’da 50 bin, Hatay’da ise yaklaşık 200 bin Suriyeliye hizmet veriyoruz. Hizmetler arasında günde 500 Suriyelinin ücretsiz muayene olduğu bir geçici tıp merkezimiz var. Burada eczanemiz var ilaç veriyoruz. Günde bin 200 kişiye iftar yemeği veriyoruz, bu rakamın yarısına derneğimizde, diğer yarısına ise her gün ayrı bir mahallede olacak şekilde veriyoruz. Aynı zamanda fırınımızdan günlük 10 bin ekmek üretiyoruz. Bin kişilik sahurluk kumanya dağıtıyoruz, ambulansımızla 24 saat yolda kalanlara ve hastalara hizmet veriyoruz. Evlere ayrıca su hizmetimiz var tankerimizle servis yapıyoruz. Türk insanından Allah razı olsun, yeryüzünde böyle bir örneği gösteren hiçbir toplum yoktur" dedi.
Derneğin çalışma prensibi hakkında bilgiler veren Rahmi Vardı, ihtiyaç duyulan her alan için projeler geliştirip uluslararası derneklerle paylaştıklarını ve kabul edilen projeler için gelen yardımlarla derneğin ayakta durduğunu açıkladı. Vardı, "Biz eksiklik duyduğumuz alanda hemen projeler geliştirip bunu uluslararası yardım kuruluşlarıyla paylaşıyoruz. BM ve ilgili diğer kuruluşlara projelerimiz sunulduktan sonra kabul edilenleri hemen işliyoruz" dedi.
RAMAZAN AYINDA GÜNDE 10 BİN EKMEK DAĞITILACAK
Ramazan ayı boyunca günde 10 bin olmak üzere toplam 300 bin ekmeği ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırmak için çalıştıklarını kaydeden Vardı, "Mesela şu an günde 10 bin ekmek dağıtım projemiz var. Geçtiğimiz günlerde Tuzla’dan gelen işadamlarımız vardı, onlara projemizi sunduk, günde 10 bin ekmek dağıtmak istediğimizi ilettik, onlar da sağolsunlar konuyla ilgilendiler, gerekli maddi kaynağı buldular ve şu anda bu projemiz işliyor. Bir ekmeğin maliyeti 70-80 kuruşken biz anlaştığımız fırınla ekmeğin tanesini 50 kuruştan çıkarıyoruz, mahalle temsilcilerimiz sayesinde 73 mahalleye dağıtımını gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
YETİM ÖĞRENCİLER İÇİN EĞİTİM KOMPLEKSİ YAPILACAK
Geliştirdikleri bir projenin daha onay aldığını, kısa sürede çalışmaların başlayacağını açıklayan Rahmi Vardı, proje kapsamında yapılacak eğitim kompleksiyle 400 Halepli yetim öğrencinin eğitim göreceği bir kompleks hazırlanacağını belirtti. Vardı şöyle devam etti:
"Bir projemiz daha var, Ramazan ayı boyunca Suudi Arabistan’da bu proje için bütçe oluşturuluyor, bin 500 öğrenci ve Halep’te bulunan 400 yetimin eğitim göreceği, her türlü ihtiyaçlarının karşılanacağı bir kampüs yapıyoruz. 6 dönümlük alanı hazırladık, tahsisini yaptık. İnsani İnşa Derneği projeyi kabul etti ve gerekli çalışmaları başlattı. Kısa zaman içinde sözleşmeyi imzaladık, basına deklare ettik, yaklaşık 2 ay içinde ’Yetim gülerse dünya güler’ projesi adı altında bu yetim kardeşlerimize yardım edip analı babalı büyüteceğiz. Çünkü Kırıkhan’dan 400 kardeş aile de bulduk."
"YARDIM EDERKEN KİMSENİN DİNİNE, IRKINA BAKMADIK"
Kırıkhan’da yaklaşık 200 HAYAD çadırında Yezidi, Kobanili Kürt ve Türkmenlerden oluşan ailelerin kaldığını, yardımda bulunurken kimsenin diline, dinine bakmadıklarını vurgulayan Rahmi Vardı, "Aynı zamanda 200’e yakın çadırımız var, çadır kentlerin dışında da HAYAD çadırları var, bu çadırlarımızda Kobani’den gelen Kürt kardeşlerimiz var, Türkmenler var, Yezidiler var. Mazlumun dinini, ırkını, mezhebini sormadan sırf insan oldukları için ve Türk insanının ocağına düştüğü için biz bu iklimi oluşturmaya gayret ediyoruz" şeklinde konuştu.(İHA)