Havaların soğumasıyla birlikte Gaziantep itfaiyesi soba zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.


Karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin önüne geçmek isteyen Gaziantep İtfaiyesi, vatandaşları uyarmaya devam ediyor. Bu kapsamda itfaiye ekipleri, Şehit Üsteğmen Hakan Özcan Gençlik ve Kültür Merkezi'nde kursiyerlerle bir araya gelerek soba zehirlenmelerine karşı seminer verdi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Hasan Kömürcü, Kasım ayı ile birlikte soğuk ve rüzgarlı havalar başladığını, buna bağlı soba zehirlenme vakalarının da yaşanma riskinin artacağını dile getirdi. Bu kapsamda vatandaşları bilinçlendirmek için kursiyerlerle bir araya geldiklerini belirten Hasan Kömürcü, "Karbonmonoksit gazından kaynaklı zehirlenmeler konusunda vatandaşlarımızı bilgilendirmek istiyoruz. Malum Kasım ayı ile birlikte soğuk ve rüzgarlı havalar başladı ve herkes evlerine sobaları kurmaya başladı. Bacaların temizliklerinin nasıl yapılacağını anlatıyoruz. Havaların soğumasıyla birlikte karbonmonoksit zehirlenmeleri artmaktadır. Özellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda baca temizliği yapılmayan evlerde ölümler yaşanmaktadır. Burada verilecek eğitimlerle sizlerde kendi ailelerinizi bilgilendirirseniz soba zehirlenmelerinin önüne geçeriz. Eğitim faaliyetlerimizi yıl boyu sürdüreceğiz" açıklamalarına yer verdi.
Öğrencilere seminer veren İtfaiye Eğitim ve Denetim Şube Müdürü Mustafa Koldar ise her evde sessiz bir katilin olduğunu, buna karşı olunmadığı zaman ölüm vakaları ile yüz yüze geleceklerini kaydetti. Bu kapsamda yapılması gerekleri öğrencilerle paylaşan Koldar, şunları kaydetti:
"Hepimizin evinde sessiz bir katil var. İnsanı uykuda yakalayarak öldürüyor. Soba zehirlenmelerinden ötürü aileler yok oluyor. Gece tatlı bir uykuya dalıyoruz, sabah uyanamıyoruz. Soba sadece zehirlemiyor, yangında çıkarabiliyor. Bu sessiz katile dur demeliyiz. Bacalarımızı yılda en az 2, soba borularımızı da ayda en az bir kez temizlemeliyiz."
Gaziantep şehir merkezinde yılda 750 ev yangına müdahale ettiklerini belirten Koldar, ev yangınlarının çoğunun da sobadan kaynaklandığına dikkat çekti.
Verilen seminerin ardından öğrencilere soba zehirlenmelerine karşı alınması gereken önlemleri içeren broşürler dağıtıldı.(İHA)