Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Özünal: "Kadın muhtarların olduğu mahalleler daha sükunetli, daha tertipli, daha düzenli oluyor. Mahalle halkı muhtar bayan olunca daha çok saygı duyuyor."


KAYSERİ (AA) - Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Özünal, bu dönem Türkiye genelinde çok fazla muhtar adayı olduğunu belirterek, "Kadın muhtarların olduğu mahalleler daha sükunetli, daha tertipli düzenli oluyor. Mahalle halkı muhtar bayan olunca daha çok saygı duyuyor. O nedenle de kadın muhtarlar erkek meslektaşlarına göre daha başarılı oluyor" dedi.


Özünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde şu anda 53 bin köy ve mahalle muhtarlığı olduğunu söyledi.


Nüfusu 250'nin altındaki mahalle muhtarlıklarının yerel seçimlerden sonra birleşeceğini ve ülke genelindeki muhtarlık sayısının yaklaşık 32 bine düşeceğini vurgulayan Özünal, "Buna rağmen Türkiye genelinde 120 bin muhtar adayı var. Bazı illerde küçük bir mahallede bile 8-10 adayın yarıştığını duyuyoruz. Önceden bir mahallede en fazla 2-3 aday olurdu. Şimdi silah ruhsatı alabilmek için veya artan muhtar maaşından faydalanabilmek için bu göreve gelmek isteyenler var" diye konuştu.


Kadın muhtarlar daha başarılı


Bu dönemde hiç olmadığı kadar kadın muhtar adayının çıktığını ifade eden Özünal, yöneticilik ve hizmet üretme konusunda kadınların daha başarılı olduğunu söyledi.


Kadın muhtarların olduğu mahallelerin daha sükunetli, daha tertipli düzenli olduğunu belirten Özünal, "Mahalle halkı muhtar bayan olunca daha çok saygı duyuyor, talepler daha medeni bir şekilde iletiliyor. O nedenle de kadın muhtarlar erkek meslektaşlarına göre daha başarılı oluyor. Kadın muhtar herhangi bir iş için bir kuruma gittiği zaman da geri çevrilme oranları erkek meslektaşlarına göre çok daha az oluyor. Yaptıkları işlerde daha titiz oluyorlar, mahalle halkını anne şefkatiyle kucaklayabiliyorlar. O nedenle de federasyon olarak kadın muhtarlara destek veriyoruz, seçmenlerin de bu konuyu göz ardı etmemesini istiyoruz" diye konuştu.


Özünal, özellikle kırsal kesimde, köylerde sırf arkadaşı veya akrabası olduğu için vizyonu, projesi olmayan kişilere oy verilebildiğini ve vatandaşın bir seçim dönemi boyunca bunun zararını gördüğünü söyledi.


Vatandaşların muhtarlarını seçerken, belediye başkanı seçimlerinde olduğu kadar dikkatli davranmalarını isteyen Özünal, "Çağdaş, bilgili, diksiyonu düzgün ve hizmet üreteceğine inandığınız kişileri muhtar seçin. Tercihlerinizi buna göre belirleyin, arkadaşınız veya bir yakınınızı ahbap çavuş ilişkisiyle muhtar seçmeyin. Yanlış seçim bir dönem mahallenin alacağı hizmetlerin aksamasına neden olacaktır" dedi.


(AA)