Ana vatanı Türkiye olmasına rağmen 400 yıl önce götürüldüğü Hollanda ile özdeşleşen lale, Anadolu topraklarına dönüyor.


ANTALYA (AA) - Ana vatanı Türkiye olmasına rağmen 400 yıl önce götürüldüğü Hollanda ile özdeşleşen lalenin, Anadolu topraklarında yoğun olarak yetiştirilmesi için çalışma yürütülüyor.


Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı Devleti'nin bir dönemine de adını veren lalenin yaklaşık 400 yıl önce Hollanda'ya götürüldüğünü hatırlattı. Hollanda'nın laleyi çok sevdiğini, yılda yaklaşık 700 milyon dal üretim yapar hale geldiğini ifade eden Bağdatlıoğlu, ayrıca Hollanda'nın simgesi haline geldiğini kaydetti.


Lalenin ana vatanının Türkiye olması nedeniyle kendilerine önemli bir görev düştüğüne inandıklarını dile getiren Bağdatlıoğlu, laleyi ana vatanına döndürmek için bazı çalışmalar yaptıklarını ifade etti.


1 milyon dal üretiliyor


Ana vatanı Türkiye olan laleyi yeni yeni yetiştirme ve ihraç etme çalışmaları yapmalarının çok üzücü olduğunu vurgulayan Bağdatlıoğlu, şöyle konuştu:


"Lale soğanlarını, ana vatanı Türkiye'de yetiştirme çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalar tamamlandığında bir milyon dal ihraç ettiğimiz laleyi bir kaç yıl sonra yüzmilyonlara çıkartacağız. Şimdilik deneme aşamasındayız. Lale, daha önce tamamen ithal gelen bir üründü ama en azından son yıllarda ithalatın önünü kestik. Laledeki Türk imajını yeniden getirmeye başladık. Türkiye'de üretilen laleleri Hollanda, Almanya, İngiltere, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Umarım laleyi geliştirir ve yeni çeşitler koyarız. Umarım, sadece lalenin ana vatanı olarak övünmek yerine kullanan ve üreten bir ülke haline gelebiliriz." 


Bağdatlıoğlu, 1 milyon lale ihracatından yaklaşık 400 bin dolarlık gelir elde ettiklerini vurguladı. 


Türkiye'de lalenin doğal koşullarda oldukça fazla olduğuna dikkati çeken Bağdatlıoğlu, son zamanlarda bazı belediyelerin park ve bahçe düzenlemelerinde laleyi kullanmaya başladığını kaydetti. 


Suda üretim 


Dünyadaki tarım uygulamalarında teknolojinin oldukça geliştiğine işaret eden Bağdatlıoğlu, şöyle devam etti:


"Artık suda üretim ile bitki yetiştiriliyor. Üst tarafında bitki yetiştirilirken, altında da balık yetiştiriliyor. Birbirinden yararlanıyorlar. Lalede de üretim alanları azaldıkça birim alanından alınan verimi arttırmak için suda yetiştirme yöntemi geliştirildi. Bu teknoloji özellikle Hollanda ve Almanya'da uygulanıyor. Son zamanlarda biz de uygulamaya başladık. Bu yöntem ile küçük alanlardan istediğimiz sayıyı alabiliyoruz. Toprağı kullanmadan, gübre kullanmadan, doğayı kirletmeden ekolojik üretim yapıyoruz. Daha az para harcayarak, dünyayı daha az kirleterek laleyi üretmek mümkün. Laleyi suda üretim ile ana vatanına döndüreceğiz."


Bağdatlıoğlu, dünyadaki tüketicilerin artık "Türkiye'den lale mi geliyor" demeye başladıklarını dile getirerek, "Türkiye, lalesine kavuştu, inşallah yakında da soğanlarını üreten, ihraç eden bir ülke olacak" dedi.


(AA)