Unutulmaya yüz tutmuş Nalbantlık mesleği Hatay’ın Hassa ilçesinde son temsilcileri tarafından devam ettiriliyor. Nalbantlık mesleğinin son temsilcilerinden Halil Aşık, mesleği eli tuttuğu müddetçe devam ettireceğini ve mesleğin unutulmaması için isteyen genç kuşaklara da ücretsiz öğreteceğini söyledi.


Hatay’ın Hassa ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş Nalbantlık mesleği hala devam ediyor. Amanos Dağları’nın eteklerinde bulunan köylerde arazi yapısı nedeniyle araç girmeyince köylüler yük taşımacılığında kullandıkları hayvanlarına özen gösteriyor. Vatandaşlar, dağlık arazide, hayvanlarının nallarının sık aralıklarla eskimesi dolayısıyla, artık yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında bulunan nal ustalarını da bulmakta zorluk çekiyor.


"Atı nallamadan önce yormalıyız"


Hatay’ın ve Hassa’nın Gaziantep sınırındaki ve ayrıca Amanos Dağları zirvesinde kurulan Hassa Gazeluşağı Mahallesinde ikamet eden 48 yaşında ki Halil Aşık, on beş yıldır at nallama işini yapığını söyledi. Aşık, at nallamayı tarif ederek, "Atı nallamadan önce, atın yorulması gerekir. Bunun için atla yük taşır ya da çift süreriz. Yorgun olduğuna kanaat getirdiğimizde, atı semerle birlikte bir ağaca ya da güvenli bir yere yularını kısa bir şekilde bağlarız. Nallayacağımız atın ayağını kendirle semerin kaşına bağlayarak rahat hareket etmemesini sağlarız. Aksi taktirde atın tekmesine maruz kalarak ciddi bir şekilde yaralanmalara ve hatta ölümlere yol açılabilir" dedi.


"At nallama dikkat ve beceri gerektirir"


At nallamanın dikkat ve beceri gerektirdiğini belirten Aşık, şunları söyledi:
"Güvenli hale getirdiğimiz atın ayağını at sahibi sıkı bir şekilde tutar. Elimizdeki keski dediğimiz aletle atın tırnağını düzgün bir şekilde keseriz. Ayağın içerindeki taş parçaları ve çürükler keskiyle iyiye ayıklandıktan sonra nallama işlemine geçilir. Ayağın tırnak kısmına, ete rastlamaması için nal çivisini 45 derecelik açıyla çakmaya başlarız. Tırnaktan çıkan çivilerin fazlalık uç kısımlarını kerpetenle keserek iyice bükeriz. Böylelikle nallama işlemi tamamlanmış olur. Eğer nal ustası dikkatsiz ve beceriksiz olursa atın ayağını tutan kişinin eline ve atın ayağının et kısmına zarar verir. Bu yüzden önüne gelen herkes at nallayamaz."


Nalbant Halil Aşık, babasından öğrendiği mesleği, eli tuttuğu müddetçe devam ettireceğini ve unutulmaması için isteyen genç kuşaklara da bedava öğreteceğini sözlerine ekledi.


(İHA)