Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağışlanan iki multikopterin deneme uçuşu başarıyla tamamlandı.


MERSİN (AA) - Orman yangınlarının tespitinde kullanılması için Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağışlanan iki multikopter, deneme uçuşlarının ardından göreve hazırlandı.


Silifke İlçesine bağlı Taşucu Mahallesi'nde faaliyet gösteren Medmar Madencilik şirketi tarafından, Orman Bölge Müdürlüğü'ne hibe edilen uzaktan kumandalı ve kameralı multikopterler test edildi.


Firma yetkilileri, iki multikopterin uçuş periyotları ve nasıl kullanılacağı konusunda Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine bilgi verdi. Teorik bilginin ardından multikopterin ilk keşif uçuşu başarıyla gerçekleştirildi.


Orman Bölge Müdür Yardımcısı Durmuş Bilal Akkuş, multikopterler sayesinde yangınla mücadelenin daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirileceğini kaydetti.


Özellikle kulelerden görünmeyen noktalara daha hızlı ve etkin bir şekilde müdahale etme imkanı bulacaklarını ifade eden Akkuş, şunları söyledi:


"Bunun yanında bu multikopterleri orman faaliyetlerinde de kullanmayı planlıyoruz. Öncelikli olarak yaz sezonunun gelmesi ve iklim şartlarının kurak geçmesi nedeniyle yangınla mücadele hazırlıklarının daha iyi yapılması gerekiyor. Her ne kadar bugünlerde yağış etkisini gösterse de temmuz, ağustos ve eylül ayındaki rüzgarlı havalarda Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nü sıkıntılı bir dönem bekliyor. Geçmiş yıllarda da yangınla mücadelede başarılı çalışmalar yürüttük. Bu başarılı çalışmalarımızı teknolojik imkanlardan da yararlanarak sürdürmeye devam edeceğiz."


Bu arada, 600-700 metre menzilli uzaktan kumandayla kontrol edilerek havada 15-20 dakika kalabilen multikopterin, HD kalitesinde video ile fotoğraf çekebildiği, 150 metre yüksekliğe kadar wi-fi bağlantısıyla görüntü ve fotoğrafları anında izleme imkanı sağladığı öğrenildi.


(AA)