Osmaniye'nin sosyal hayatı, ticareti, siyaseti ve sanatının balmumu heykellerle anlatıldığı Osmaniye Kent Müzesi, geçmişi geleceğe taşıyor.


Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent müzesi kurulması için 2011 yılında çalışmalara başladıklarını hatırlattı.
     Belediye sosyal tesisleri olarak kullanılan binayı Selçuklu mimarisine uygun şekilde restore ederek müze haline getirdiklerini belirten Kara, kentte tarihsel süreçteki yaşam biçimi, örf, adet ve geleneklerin hafızalarda tazeliğini koruması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla kent müzesini hayata geçirdiklerini anlattı.
     Müzede yaklaşık 600 eserin sergilendiğini ifade eden Kara, şunları söyledi:
     "İnsanlarımız köylerden, kentlerden kendilerinin veya yakınlarının kullandığı birtakım materyalleri getirdiler. Dolayısıyla bu müzeyi Osmaniyeli hemşehrilerimizin bağışladığı eşyalarla oluşturmuş olduk. Hala bağışlar devam ediyor. Sergilenen eserler binleri bulacak. Müzede, ayrıca ilin sosyal hayatı, ticareti, siyaseti ve sanatının balmumu heykellerle anlatıldığı Arasta Çarşı da bulunuyor. Çarşıda, kalaycılık, kaşıkçılık, bıçakçılık, semercilik yapan, sabanla toprağı süren, geçmişte kalan oyunları oynayan çocukların balmumu heykelleri yer alıyor."
     Geçmişin tarihsel izlerini birtakım figür ve heykellerle geleceğe taşımak istediklerini dile getiren Kara, müzenin ikinci katında kentin tarihiyle ilgili resmi kaynaklara dayalı görsel materyallerden oluşan bir bölüm hazırladıklarını da kaydetti.
     Müzede kentin kurtuluş mücadelesini anlatan resimlerin de yer aldığını aktaran Başkan Kadir Kara, şöyle devam etti:
     "İnsanlarımız bu bölümden çok etkileniyor. Buradaki amacımız bu kutsal toprakların nasıl vatan toprağı olduğunu göstermek. Gerek kurtuluş mücadelesindeki şehitlerimizin gerekse terör mücadelesindeki şehitlerimizin isimlerini sergileyerek onları burada yad ediyoruz. Osmaniye'ye hizmet etmiş devlet büyüklerimizin, kenti tanıtan ünlü sanatçılarımızın ve spor dünyasından insanlarımızı da müzede tanıtmaya çalışıyoruz."


 


AA