Adana’da yasa dışı dinleme iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 13 polis tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, savcılığın üçüncü kez tutuklama talebine 3 ayrı hakim ret cevabı verdi.


Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca "kişisel verileri usulsüz ele geçirme", "yok edilmesi gereken verileri yok etmeme", "özel hayatın gizliliğini ihlal" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından, Adana’da emniyet personeline yönelik soruşturma kapsamında 28 Ağustos 2014 günü Emniyet Müdür Yardımcısı Halil Dağ, Emniyet Müdür Yardımcısı E.Y., Şube Müdürü Y.Z.T., Şube Müdürü M.K., Şube Müdürü S.K., Şube Müdürü İ.S., Emniyet Amiri M.R.K, Başkomiser F.İ., Komiser Yardımcısı Y.E. ve polis memurları A.Ö., N.A., S.A. ile C.B. gözaltına aldı. Bir gün gözaltında kalan polisler ertesi gün adliyeye sevk edildi. Savcı sorgusunda C.B.’yi serbest bırakırken 12 kişiyi tutuklanmaları istemiyle Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk etti. Burada yaklaşık 10 saat süren işlemlerin ardından hakim 12 polisi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. Polisler serbest kaldığı gün Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kararıyla soruşturmanın güvenliği için açığa alındı. Silahları ve polis kimlikleri alınan polisler bu süre içinde maaşlarının da sadece 3’te 2’sini alabilecek.
Polislerin serbest kalmasına bir süre sonra savcılık itiraz etti. Bunun üzerine 1. Sulh Ceza Mahkemesi hakimi polislerin tutuklanma talebini değerlendirdi. Yapılan değerlendirmede hakim polislerin tutuklanma talebini reddetti. Ancak bir süre sonra savcılık tekrar polislerin "kişisel verileri usulsüz ele geçirme", "yok edilmesi gereken verileri yok etmeme", "özel hayatın gizliliğini ihlal" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarını işlediği gerekçesiyle tutuklanmaları için bu kez 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Hakim yaptığı incelemede polislerin tutuklanma talebini reddetti.(İHA)