Adana'da, hafif raylı sistem araçlarında vatman olarak görev yapan 4 kadın, güleryüzlü davranışları, düzenli çalışmaları ve dikkatli sürüşleriyle kent ulaşımına renk katıyor.


ADANA (AA) - Adana'da, hafif raylı sistem araçlarında vatman olarak görev yapan 4 kadın, güleryüzlü davranışları, düzenli çalışmaları ve dikkatli sürüşleriyle kent ulaşımına renk katıyor. Yolcusuz 120 ton ağırlığındaki vagonlar ile her gün 250 kilometre yol kat eden kadın vatmanlar, güleryüzlü davranışları, düzenli çalışmaları ve dikkatli sürüşleriyle vatandaşlara güven veriyor.


Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren hafif raylı taşıma sistem araçlarında görev yapan 30 vatmandan 4'ü kadın. Başka bir kentten Adana'ya gelenlerin şaşkınlıkla karşıladığı kadın vatmanlar, verdikleri mücadele ile de örnek oluyor. Erkek meslektaşlarının "melek" diye adlandırdığı 4 kadın vatman, görevlerini başarıyla sürdürmenin mutluluğunu yaşıyor.


Vatman Nazlı Baştuğ (31), AA muhabirine yaptığı açıklamada, evli ve iki çocuk annesi olduğunu belirterek, 4 yıldır sürdürdüğü mesleğini çok severek ve isteyerek yaptığını söyledi.


Vatmanlığın çok güzel bir duygu olduğunu anlatan Baştuğ, "İşimizi çok seviyoruz, dışarıdan da çok güzel tepkiler alıyoruz. Bayanların bu işi yapması herkesi mutlu ediyor, onlar mutlu olunca bizler de mutlu oluyor ve işimize daha çok sarılıyoruz" dedi.


Baştuğ, daha önce güvenlik görevlisi olarak çalıştığını, vatmanlık sınavını ve eğitimlerini başarıyla tamamlayarak bu görevi yapmaya başladığını ifade etti. Birisi 11 yaşında diğeri 10 aylık iki çocuğunun olduğunu vurgulayan Baştuğ, "11 yaşındaki kızım bu mesleği yaptığım için çok mutlu. Kızım, arkadaşları ve öğretmenlerine 'Adana'da bir tek benim annem tren sürüyor' diye anlatıyormuş. Bu durum beni de kızımı da mutlu ediyor" diye konuştu.


Baştuğ, her kadının ayakları üzerinde durması gerektiğini, çalışmanın insana güven verdiğini bu konuda kadınların daha aktif olması gerektiğini söyledi.


"Bir kadın olarak bu işi yaptığım için çok mutluyum"


Gülten Kaya (32) ise daha önce butik işlettiğini, 9 ay işsiz kaldıktan sonra vatmanlık sınavına girerek eğitimlerini başarıyla tamamladığını ve 2009 yılında mesleğe başladığını bildirdi.


Vatmanlığı çok sevdiğini anlatan Kaya, şunları kaydetti:


"Özelikle bayanlardan çok güzel yorumlar, tepkiler alıyoruz. Erkekler de güzel tepkiler veriyor. Çoğu zaman istasyonlarda 'helal olsun' diye işaret yapanlar oluyor. Bir kadın olarak bu işi yaptığım için çok mutluyum. Kadınların yapamayacağı hiçbir şey yok, yeter ki istesinler. Vatmanlık aklımın ucundan bile geçmezdi ama şimdi işimi severek yapıyorum."


Gülşah Öksüm (26) de üniversite mezunlarının da iş bulmasının o kadar kolay olmadığını anlatarak, okulunu bitirdikten sonra tesadüfen başladığı vatmanlıkta 6 ayını doldurduğunu söyledi. 


Mesleğini severek yaptığını anlatan Öksüm, şunları kaydetti:


"Biz, her zaman olmasa bile gün bile aydınlanmadan trenin başına geçiyoruz. Diğer mesleklere göre biraz farklı riskte görev yapıyoruz. Her istasyon girişinde çok büyük sorumluluklarımız var. Bu sorumluluklarımızı yerine getirmek için mesleğimize, diğer mesleklerden daha fazla özen gösteriyoruz. Seferlerde vatandaşların ilginç tepkileri ile de karşılaşıyoruz. Vatandaşlardan bizi gördüklerinde 'Bizi siz mi getirdiniz? Bu kadar geniş ve büyük aracı siz mi götürüyorsunuz? gibi tepkiler geliyor. Çok mutlu oluyoruz."


"Çok güzel bir mesleğim var, mutluyum"


Ayşe Nur Bal (28) ise işini eğlenerek yaptığını ancak biraz "minyon" olduğu içi bazen olumsuz tepkiler de aldığını söyledi. Vatandaşların aracı kendisinin kullandığını görünce biraz çekinerek bindiğini anlatan Bal, "Bazen 'bu mu götürecek?, Bizi bu mu taşıyor? diyenler oluyordu. Ben buna gülerek, eğlenerek görevimi yapıyordum. Çok güzel bir mesleğim var, mutluyum" dedi.


Bal, erkek vatman arkadaşları ile de aralarının çok iyi olduğunu, çok iyi anlaştıklarını kaydetti.


Hafif Raylı Taşıma Sistemi Trafik Kontrol Şefi Aziz Kul da kadın vatmanların her gün yaklaşık 250 kilometre yol kat ederek bu zor görevi başarıyla sürdürdüklerini söyledi.


Kul, hafif raylı sistem araçlarında günde 35 bin yolcunun seyahat ettiğini anlatarak, kadın vatmanların da buna katkı sağladığını sözlerine ekledi.


(AA)