Siriye sınırında, ülkenin huzur ve güvenliği için 24 saat görev yapan birlikler, kaçakçılara karşı etkin mücadele veriyor.


HATAY (AA) - Türkiye'nin huzur ve güvenliği için Suriye sınırında 24 saat görev yapan "sınır kartalları", kaçakçılara karşı etkin mücadele verirken zaman zaman taşlı ve silahlı tepkiyle de karşılaşıyor.


Boru hattı döşeyerek ya da taş bağladıkları bidonlarla Türkiye-Suriye sınırını oluşturan Asi Nehri'nden kaçak mazot geçirmeye çalışan kaçakçıların planını bozan güvenlik güçleri, müdahale sırasında kaçakçıların taşlı ve silahlı saldırısına da maruz kalıyor.


Suriye sınırında bulunan ve kaçakçılar tarafından hemen her yol denenerek mazot, silah, tarihi eser başta olmak üzere cinsel uyarıcı hap gibi ürünlerin geçirilmeye çalışıldığı sınırlarda, hudut birlikleri tarafından adeta kuş uçurtulmuyor.


Kaçakçılık hileleri


Son teknoloji silah ve teçhizatla görev yapan birlikler, kaçakçıların hilelerini bozuyor. Asi Nehri'nde, Suriye tarafından getirilen mazot dolu bidonlara taş bağlayarak dibe çökmesini sağlayan kaçakçılar, termal kameralarla sınırı gözetleyen birliklerden kaçamıyor.


Türkiye sınırına kadar getirilen mazot bidonları, köylüler tarafından pikap veya traktörlerle alındıkları sırada da hudut birlikleri malzemelere el koyuyor.


Boru hattıyla kaçakçılık


Kolay para kazanabilmek için hemen her yolu deneyen kaçakçıların son dönemde kullandığı boru hattı döşeme yöntemi de sınır birliklerince engelleniyor. Metrelerce döşedikleri ve çoğu zaman ya toprak altından ya da Asi Nehri içerisinden geçirdikleri boru hattıyla mazot ya da zeytinyağı gibi ürünleri Türkiye tarafına aktarmaya çalışan kaçakçılar, amacına ulaşamıyor.


Tespit edilen boru hatları sökülüp, yakılarak imha ediliyor.


Kaçakçılardan askere tepki


Sınır hattında kaçakçılığı önlemeye çalışan "hudut kartalları" karşı saldırılara da maruz kalıyor. Kaçakçılar tarafından kendilerine ateş açılan, hakaret edilen askerler, kimi zaman da taşlı saldırıya uğruyor. Sınır hattında 24 saat zırhlı araçlarla devriye görevini sürdüren birlikler, kaçakçılığın önlenmesi amacıyla ödün vermeden görevlerini sürdürüyor.


Altınözü sınırındaki kaçakçılık


AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Narlıca 2. Hudut Tabur Komutanlığı sorumluluk sahası içerisinde 14 ayda yasa dışı yollarla ülkeye geçirilmek istenen 2 bin ton mazot, 1 milyon 700 bin hap, 6 ton fiberoptik kablo, çok sayıda tarihi eser, elektronik eşya ve 15 ton hurda ele geçirildi.


Suriye sınırında bulunan Altınözü ilçesindeki sınır hattında kaçakçılık olayına karışan 800 kişiye yasal işlem uygulandı, bin otomobil ve 150 motosiklete işlem yapıldı.


Sınırdan Türkiye'ye girmeye çalışan 4 Rus, 2 Norveçli, 1 Kanadalı ve 1 İngiliz yakalanarak haklarında yapılan işlemlerin ardından sınır dışı edildi.


Suriye'den kaçış


Ülkelerindeki olaylardan kaçarak canlarını kurtarmak isteyen Suriyeli siviller de Altınözü ilçesi sınır hattından geçiş yapmaya çalışıyor. 14 ayda yaklaşık 10 bin Suriyelinin sığınma talebinde bulunarak ülkeye alındığı ilçede, 20 bin Suriyeli ise kendi istekleriyle tekrar ülkelerine döndü.


(AA)