Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Ali Kılıç, gayriresmi evliklerin talasemi hastalığı riskini artırdığını söyledi.


Talasemi Federasyonu, yönetim ve bilim kurulu toplantısını İzmir’de gerçekleştirdi. Toplantıya Federasyon Başkanı Ali Kılıç ve Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yeşim Aydınok’un yanı sıra yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Toplantı sonrası basın açıklaması yapan Genel Başkan Ali Kılıç, toplantıda öncelikli olarak Türkiye’de yaşayan Süriyeli hastalar ile gayriresmi evliklerin neticesinde hasta oranlarında yaşanabilecek artışların ele alındığını söyledi.
Bu konulara dikkat çekmek için bazı adımlar atmaya karar verdiklerini belirten Kılıç, “Resmi nikah yapılmaksızın gerçekleşen evliliklerde, bir takım tahlil ve tetkikler yapılmadığı için hastalık riski artıyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’yla ortak çalışmalar yapacağız. Ayrıca ülkemizde yaşayan Suriyeli hastalar konusunda da çalışmalarımız var. Bu çalışmalardan çıkacak sonuçlar neticesinde Talasemi Uluslararası Federasyonu (TIF) ile görüşmeler yapacağız. Dünya da olduğu gibi ülkemizdeki Suriyeli vatandaşlardan talasemili hastaların yaşamış oldukları maddi ve manevi sıkıntıları uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşacağız. Bu konuda desteklerini isteyeceğiz. Bu çalışmaların yanı sıra, özellikle yaz aylarında kan temininde sıkıntı yaşayan Kızılay’a da destek için farkındalıklar oluşturarak vatandaşları kan bağışı konusunda duyarlı olmaya çağıracağız” dedi.
Federasyon bilim kurulu olarak bu yıl ve 2016 yılının ilk altı ayı içerisinde Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde özellikle de taşıyıcılıkların ve hastalıkların yaygın olarak görüldüğü illerde bölgesel olarak eğitim seminerleri düzenleyeceklerini belirten Genel Başkan Ali Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Seminerlerimizi hekim ve hasta odaklı olarak tertipleyeceğiz. Ayrıca ülkemiz de halen 41 ilde sürdürülen tarama ve önleme programlarının ilerleyen süreçlerde ülke geneline yaygınlaştırılması için Sağlık Bakanlığı’yla görüş alış verişinde bulunacağız. Bunların yanı sıra talasemi ve orak hücre anemi hastalarının tedavi prensiplerinin olduğundan daha ileriye götürülmesi için hekim ve hastalara yönelik bilgilendirici kitapçıklar hazırlatacağız. Hekim ve hasta diyaloglarında özellikle hastane acil servislerinde yaşanan sıkıntıları gidermeye çalışacağız. Kamu spotu filmlerini yaygınlaştırılarak hastalıkların oluşmaması için alınması gereken tedbirleri anlatacağız. Daha bilinçli bir toplum ortaya koymak adına yazılı ve görsel medyadan destek isteyeceğiz. Yapılacak olan sosyal ve bilimsel içerikli organizasyonların yanı sıra daha birçok konuda karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Ayrıca, geçmişten günümüze kadar federasyonumuzun yapmış olduğu çalışmaları anlatan bir tanıtım kitabı hazırlanmasına da karar verdik.”(İHA)